Zaman: 06 Haz 2026 00:33

Tüm zamanlar UTC + 3 saat

Yeni başlık gönder Başlığa cevap ver  [ 41 mesaj ]  Sayfaya git 1, 2, 3  Sonraki
Yazar Mesaj
 Mesaj Başlığı: Lastik Secimi
MesajGönderilme zamanı: 07 Mar 2016 07:42 
Kullanıcı avatarı

İsim: mustafa
Araç: lancer 2015 AT
Meslek: gazeteci
Kan grubu: 0 pz
Yuzlerce marka ve model icinde secim yapmak zor.Testler akıl karıstıran yorumlar marka fanatikligi yanlıs kullanımlar eksik bilgiler yuzunden sıkıntı yasıyoruz.Her pahalı iyi olur mu.Evet olur her ucuz kotu olur mu olmaz.Bazı istisnalar haric.Lastik secerken illa fabrika cıkıs lastiginin kullanılması gerekmez.Fabrika isine hangi firma gelir ve daha iyi anlasma yaparsa onu kullanır.Onemli olan sizin lastikten beklentinizdir.Nerde yasadıgınızdan tutun da surus seklinize kadar pek cok etmen sizi bir kanavaya sokar.Kıs lastigi konusuna hic girmeden cunku o ayrı bir konu bazı tuyolar vermek istiyorum.Once orjinal olcunuz neyse bunu degistirmeyin.Surus emniyetinden tutun da yakıt ekonomisine hızınızın ekranda dogru gorunmesine kadar bu onemli.Siz farklı ebatta 120 yaptıgınızı kadranda gorurken bir de bakmıssınız 126 ile trafik cezası yemissiniz.Sonra gelelim iklim sartlarınıza.Kıs ve soguk lastigi korur.Evet lastigin en buyuk dusmanı ısı ve Ultra Violedir.Yaz sonunda silecek lastikleriniz sertlesmistir.Sıcak bir iklimde yasıyorsanız orta sertlikte lastikler almalısınız.Zaten sıcakla beraber onlar yumusayacaktır.Cok yumusak hamurlu lastikler sıcakta cabuk tukenirler.Soguk iklimde ise slika bazli olanlar hatta meyve esterleri ve esanslarıyla yumusatılmıs olanları tercih ediniz.Gelelim yagmur olayına bir lastigin kanal ve kılcal direnaj sayısı ne kadar coksa su tahliyesi o kadar iyidir.Suda kızklama riskinizi dusurur.Ancak bu tip lastiklerin bir sure sonra balans sorunları olusur.Balans tutmamanın sebebi cok kanallı yapının araya giren taslarla surtunmeyle izini kaybetmesindendir.Simetrik mi asimetrik mi derseniz guvenlik ve fren acısından asimetrik gurultu ve benzin ekonomisi icin simetrik ve yonlu lastikler derim.Surus sekliniz sert mi yoksa kibarca yuvarlananlardan mısınız...Bunun icin de yumusak ve sert hamur secimi onemlidir.Virajlara hızlı girmeyi seviyorsanız donuslede lastikleri otturuyorum derseniz uzak dogu lastikleri derim.Neden pek cogu zaten dogal kaucuk ureticisidirler maliyet dusuktur.Lastikte karbon karasını sadece renklendirmek icin kullanırlar. iyi yol tutar ama cabuk biterler.Son zamanlarına dogruda bunlar aniden sertlesirler.Nedeni yogrulma sayısıdır.Bir sakızı cok cignerseniz yumusuyorsa gum mayasından sertlesiyorsa lastikten oldugunu unutmayınız.Pekiyi ideal lastik ne orta omurlu asimetrik desenli yumusakca ama sert degil dolayısıyla bol kaucuk oranlı lastikler bana gore uygun.Ucuzsa ve bilinmedikse ve ithalatcısı kimdir ne dir bilinmiyorsa uzak durmalıyız.Sorunda muhattap bulmak onemlidir.Genelde kullanıcı hatası der cıkarlar isin icinden.Uzakdogu mallarına on yargınız yoksa aracınız uygun modellerin varyasyonlarını karsılastırın.Lastigi elinizle tartın.Agır mı et kalınlıgı nasıl ABD Kanada ordu standartlarını karsılayan sertifika var mı yanakta icine elinizi degdirin hafif yagli gibi ve puruzsuz mi daha sonra dik olarak yere atın cok mu sıcrıyor cıkardigi ses tok mu tın tın mı..Bana gulmeyin simdi bunları arasanızda bulamazsınız ayakkabı alırken bile deniyoruz nihayetinde ama lastik alınca dur iki turlayıp bakayım deseniz bile her lastik basta iyidir.Sonra lastik tabanına elle bastirın baska bir modelle markayla kıyaslayın.Tempaeratured derecesine bakın A mı B mi a ise ilk volkanizasyonda B ise ikinci volkanizasyonda sekil almıstır A aranır elbet ama B de sekil yok anlamına gelmez kulaktan dolmayın bilgilenin ve markalara on yargılı bakmayın.Lastik karanlıkta ve uygun nemde saklanırsa 10 yıl raf omru var.Adamların depolarına bakın lastikleri yıgmıslar mı rafa mı koymuslar uzerlerindeki aluminyum folyoları var mı yok mu bu folyolar hediyelik paket icin degil lastigin bayatlamaması icin sarılır.Sonra bir fikiriniz olusunca lastikcinin dediklerine inanmayın.Tanımadıgınız lastikciye gidin bir daha da aynı adama gitmeyin lastikte kar marjı azdır genelde sokme takma ve otel isinden para kazanırlar bir digeri de var bir diger sefer de ondan alın.Kucuk cocuk calıstıran bir yerse yavrunun ustune ellerine bakın tulumu var mı is ayakkabısı var mı.Yoksa o esnaftan da almayın.Unutmayın bebeler hepimizin.Sevgilerimle.

Başa Dön
 Mesaj Başlığı: Re: LastikSecimi
MesajGönderilme zamanı: 07 Mar 2016 10:44 
Moderatör
Kullanıcı avatarı

İsim: ilhami
Araç: Outlander 2.4
Meslek: memur
Kan grubu: A+
Bilgi için teşekkürler. ancak benim gibi astigmat gözler için paragraf veya maddeleme şeklinde yapsanız daha görsel olurdu kanaatindeyim.
geçen gün yumuşak lastik diye Nokian line aldım. Lastik yumuşak/sessiz ama treadwear değeri 300 müş(yumuşaklar genelde 280 ve aşağısı olur) . ıslak zeminde en iyisi diye aldım track değeri AA değil A çıktı. şaşırdım. bu konuda bilginiz var mı?

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 07 Mar 2016 10:55 
Kullanıcı avatarı

Canım dostum ben gorme engelliyim 4 yıldır diabete baglı gozlerimi kaybettim bir yazma programı kullanıyorum.Burada soyledigim yazıya aktarılıyor ama programın turkcesi zayıf sanırım.Ozur diliyorum esim ilgilenecek bu durumla..

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 07 Mar 2016 11:02 
Kullanıcı avatarı

İlk A giydirilme ve ısıl islem basarısı ikinci A ise asfalt uzerinde yer cekimine karsı olusturdugu diirenc diye yeni bir USA standardı.Ama yeni o yuzden bir arastırma yapmak lazım.Nokianlar hayırlı olsun tas degmesin hic birine.

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 07 Mar 2016 11:05 
Moderatör
Kullanıcı avatarı

İsim: Erdogan
Araç: 2011 Lancer 1.5 Invite A/T+Prins
Meslek: Technical Solutions Consultant
Mustafa abi bu güzel bilgiler için teşekkürler.
Lastik seçimi alımı hep muamma zaten. İyi oldu paylaşımınız. Ben yıllardır Goodyear EG performance seri kullanıyorum hiç üzmedi.

SM-N9000Q cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 07 Mar 2016 11:06 
Moderatör
Kullanıcı avatarı

Estağfurullah, siz kusura bakmayın.
Türkçe gayet güzel. cümlelerde bir sıkıntı yok.
İnşallah lastiklerime taş değmez ama genelde çukur değiyor ve herzaman lastiklerim bi sebepten yarılıyor. bakalım bu lastik maceram nasıl olacak?

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 07 Mar 2016 11:18 
Kullanıcı avatarı

Good Year bence dunyanın en iyi lastigidir.Dev dir bir marka once ABD de marka olursa olur ondan kellisi zordur.Tuketim canavarı o ulke insanı tek lastigin degil tum kaymakların en iyisini yer.Michelin binek grubunda yok gibi olmasa da BF Goodrich Yeardan sonra gelir.Lassa ise arazi araclarında ic bolgelerde en cok satanlar arasındadır Kordsa ayrıca her ikisine de kord bezi verir.Bu lastik isi derindir beni zorlamayın kardeslerim derindir derin.Petlas vadır ki deriiiiin...

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 07 Mar 2016 11:22 
Moderatör
Kullanıcı avatarı

petlas deyince merak ettim doğrusu?
boğulmayacak kadar açılsak :)

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 07 Mar 2016 11:26 
Kullanıcı avatarı

Lastik isi devlet isidir pek cok yerde rulman da oyle donen yuruyen her sey zafere gider anlayın yani...

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 10 Mar 2016 16:24 
Kullanıcı avatarı

İsim: Fatih
Araç: Mitsubishi Lancer 1.6 2005
Meslek: Satış temsilcisi
lamba cini yazdı:
Good Year bence dunyanın en iyi lastigidir.Dev dir bir marka once ABD de marka olursa olur ondan kellisi zordur.Tuketim canavarı o ulke insanı tek lastigin degil tum kaymakların en iyisini yer.Michelin binek grubunda yok gibi olmasa da BF Goodrich Yeardan sonra gelir.Lassa ise arazi araclarında ic bolgelerde en cok satanlar arasındadır Kordsa ayrıca her ikisine de kord bezi verir.Bu lastik isi derindir beni zorlamayın kardeslerim derindir derin.Petlas vadır ki deriiiiin...

petlas ile alakalı ne gibi bir sorun yaşadınız, anlatabilir misiniz?

Başa Dön
 Mesaj Başlığı: Re: Lastik Secimi
MesajGönderilme zamanı: 10 Mar 2016 16:39 
Kullanıcı avatarı

Petlasla ilgili bir sorun yasamadım Petlas oz dur millidir candır.

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 10 Mar 2016 23:38 
Kullanıcı avatarı

İsim: hikmet
Araç: colt
Meslek: idareci
Kan grubu: 0rh+
Kisliklarim petlas memnunum.yazlik alcam ve petlas lassa yerlilerini dusunuyorum.onceligim fiyat aslinda.

LG-D855 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 11 Mar 2016 04:09 
Kullanıcı avatarı

Her ulkede yollar otobanlardan ve kaymak asfaltlardan olusmaz.48 yasındayım 39 memleket gezdim.Turkiyede gitmedigim sadece bir kac ilce var.Koyler kasabalar binlerce yer gordum.Artık goremeyecegim ne fena...Petlas bu ulkenin lastigidir.Bu ulkenin bazı davranıs bicimleri kisilerin toplumun genlerine islemistir.Turk malı urunlerin de genelden uzak DNA ları vardır.Eger siz Konyanın Aksehir ilcesinde dukkanı olan biriyseniz ikametgahınız da 16 km otedeki koyunuzse size Michelin onerenin ya aklı yoktur ya da aklı yoktur...Koy yollarının daimi kahramanı Petlasdır.Kısılıkları da yazlıkları da sizi memnun eder.Ama arada sırada Aksehirden İzmirdeki oglunuza ziyarete gidiyorsunuzdur.Lassa iyi cozumdur.Anlatmak istedigim bu dunyada Good Year ve Michelin tekelinde bir uretim yoktur.Sizin ihtiyaclarınızdan once can guvenliginiz en onemlisidir.Tasra insanımızın lastikleri Michelin degildir.Cunku o yollar icin guvenli degildir.Cukurlar bentler buyuk kayalar sulama boruları mıcır ve diger zor sartlarla bas etmesi beklenmez.Zaten secimi yapılacak olan arac da Pilot serisi bir lastik kullanmıyordur.Korkmadan alın hepsinden alın sartları ve o sartlara uyumlu olanı alın ve dis derinligine hep dikkat edin unutmayın lastgin degil havanın ustunde gidiyorsunuz.

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 11 Mar 2016 09:51 
Kullanıcı avatarı

İsim: hikmet
Araç: colt
Meslek: idareci
Kan grubu: 0rh+
lamba cini yazdı:
Her ulkede yollar otobanlardan ve kaymak asfaltlardan olusmaz.48 yasındayım 39 memleket gezdim.Turkiyede gitmedigim sadece bir kac ilce var.Koyler kasabalar binlerce yer gordum.Artık goremeyecegim ne fena...Petlas bu ulkenin lastigidir.Bu ulkenin bazı davranıs bicimleri kisilerin toplumun genlerine islemistir.Turk malı urunlerin de genelden uzak DNA ları vardır.Eger siz Konyanın Aksehir ilcesinde dukkanı olan biriyseniz ikametgahınız da 16 km otedeki koyunuzse size Michelin onerenin ya aklı yoktur ya da aklı yoktur...Koy yollarının daimi kahramanı Petlasdır.Kısılıkları da yazlıkları da sizi memnun eder.Ama arada sırada Aksehirden İzmirdeki oglunuza ziyarete gidiyorsunuzdur.Lassa iyi cozumdur.Anlatmak istedigim bu dunyada Good Year ve Michelin tekelinde bir uretim yoktur.Sizin ihtiyaclarınızdan once can guvenliginiz en onemlisidir.Tasra insanımızın lastikleri Michelin degildir.Cunku o yollar icin guvenli degildir.Cukurlar bentler buyuk kayalar sulama boruları mıcır ve diger zor sartlarla bas etmesi beklenmez.Zaten secimi yapılacak olan arac da Pilot serisi bir lastik kullanmıyordur.Korkmadan alın hepsinden alın sartları ve o sartlara uyumlu olanı alın ve dis derinligine hep dikkat edin unutmayın lastgin degil havanın ustunde gidiyorsunuz.

Yazinizi cok begendim.zengin degilim.iyi fiyat ve iyi lastik petlas.lassada iyidir.gecen hafta kirsehirden gecerken petlas fab.yanindan gectim.gurur duydum.dev bir tesis.

LG-D855 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 11 Mar 2016 12:15 
Kullanıcı avatarı

İsim: Erhan
Araç: 1.8 CVT
Meslek: Mühendis
3 gün önce Falken 914 aldım bende.Eskiler 40 yanaktı ,bunları orjinal ebatında aldım.Sesi baya azalttı ama

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 11 Mar 2016 13:20 
Kullanıcı avatarı

Sayın robust 222 lastiklerinizi gule gule kullanın.Falken Ohtsu bunyesinde bir Sumitomo urunudur.Safkan Japondur.Ziex serilreri iyidir.Yagmur için ideal lastiklerdir.Falken Japonyada yapılan drift yarıslarının genel sponsorudur.Hatta oyle ki drift ve Falken ayrı dusunulmeyen bir durumda.

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 11 Mar 2016 13:32 
Kullanıcı avatarı

Nexen ve yan urunu GP Radiali de aklınızda bulundurun.Nexen Lancer a fabrika ekipmanı da vermekte.Kullanımı klasik bol kaucuklu bir urun.Lastik sırt deseni olarak Classe Premier modelinde Pirelli P serilerini kullanıyor.Yanal tutunması iyi bir lastiktir.Islagı pek sevmez ama kuru frende asfalta macun gibi sıvanır.Amma tabir oldu.Asfalta kaynar...Asfalt olur...Asfalttan kurtulmaz...Aglar...Ani frende kuru sıcakta yarılmazsa para yok...Sacmalıyorum iste kusura bakmayın.

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 11 Mar 2016 13:55 
Kullanıcı avatarı

Nokian a gelirsek ...Nokian Finlandiya lı bir firma.Bunlarda kaucuk agacı yetismez.Meyve de yetismez.Agac olarak Ladin bilirler.Firma legen bulasık kabı tutucusu masrapa falan yaparak plastik işine girmistir.Cidden..Fakat ham madde sıkıntısı çeken bu kuzey ulkelerinde dizayn ve elektronik sektoru hayli gelişkindir.1932 yılında kucuk bir plastik firmasıyken Nokia olarak kurulmustur. Daha sonra cep telefonu isinde de bulundular hatta İsveçli Kathrein firmasıyla Kuzey Amerika hariç dunyanın şebeke alt yapısını hazırladılar.Sonra Nokia Bill Gates seçiminden dolayı yavaş yavaş bu diyardan silindi.Halefiyse kimse bilmez Huawei dir...Neyse legen megen derken komsusu rusyadan aldıgı lastiklerle idare etmekten daraldılar ve otomotiv lastiği işine girdiler.Garip bir firmadır.Hemen hemen Bridgestone un tum modellerinin sırt desen dizaynını yaparlar.Yaz lastiğini kullandım sırtta balon yaptı bende vırk vırk ses çıkararak giderdim kurbağa gibi ama firma kullanım hatam olduğu konusunda ısrarlıydı.Değistirmediler.Butun mallarını Baltık ulkelerine ve Rusyaya sattılar Hatta Rusyanı milli lastiğidir.Ozellikle Efsane olmuş bir modelleri vardır ki ren geyiği anlamına gelen Hakkapelita.Lastikleri orta serttir ilginç hamurları vardır.Portakal yagı ile yumusatılır ve zenginlestirilirler.Mis gibi kokuyordur o fabrika yeminle.Rusya da da dev fabrikaları vardır ancak burada portakalı sadece Putin yer.Şimdilerde burnunda tutuyordur ayrı mesele...

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 11 Mar 2016 14:41 

İsim: ali
Araç: veli
Meslek: yok
Portakal bulamayan limon yer. Votkanın yanında iyi gidiyordur :D

Ben goodyear cıyım diğerlerini denermiyim bilmiyorum. Mecbur kalırsak belki :)

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 11 Mar 2016 14:42 
Kullanıcı avatarı

Değerli dostlar size kaucukatan soz edeyim biraz.Guney Amerika yerlileri tarafında kesfedildi.Kullanım amacı kanlı bir spor karsılasmasında kullanılırdı.Futbol sahası kadar uzu ama basketbol sahası genişliğinde bir koridorda yuksek duvarların arasında oynanırdı iki karsılıklı çemberden kaucuk buyukce bir top gecirilirdi.Rakip klanlar arsında savas olmadan kan dokulmesi hesabıyla oynanan bu oyunun Roma daki Gladyator oyunlarından farkı pek yoktu.Agır kaucuk topu birbirlerine fırlatırlardı.Yogun ve agır bu malzeme rahatlıkla bir insanın kafasını patlatmaktaydı.Onlar birbirlerini patlata dursunlar İspanyol koloniciler bu ilginc maddenin daha pek cok yerde kullanım alanının olduğunu gorduler.Kaucuk agaclarının govdesine acılan oluklarda suzulen oz toplanır ve kaynatılır daha sonra isleme amaclı tutsulenir ve pekmez gbi kıvamdan sonra dokulerek ya da toplar haline getirilerek ham maddenin urune donmesi saglanır.Gunumuzde de bu işleme sekli yaygındır.Kaucuk sıcak silindirlerden sıkı merdanelerden gecirilerek levha haline getirilir.Sizibn hic gercek kaucuk tabanlı ayakkabınız oldu mu hani sarı renklidir ya.Bunlar karda ve buzda hic kaymazlar ama camur ve yagmurda saun gibidirler.Hatta ıslagı hic sevmez kaucuk.Salon sporlarında spor ayakkabıların altına bakın gercek sarı kaucuktur.Oyleki sporcu hareket ettikce cik cik oterler.Ama sporcu yere duserse ıslanan teri silmek için paspascılar hemen sahaya fırlarlar.Neden cunku ıslak zeminde kaucuk tutunma yapmaz.Bu sarı kaucuk yogun olarak otomobil lastiklerinde kullanılır.Aslında bu sarı kaucuk ne kadar yogunsa ıslakta tutunma o kadar zayıf kurudaki mekanik tutunma bir o kadar fazladır.Pekiyi lastik neden sarı degil de karadır.Sebebi karbon karası ile sıcak yogurmadır.Bu kaucuga biraz sertlik ve mukavemet verir.Demek ki neymis hem ekmek tum hem lokma butun olmuyor.Islak mı kuru mu.Tercih sizindir.Surusunuz bunu belirler.Lastikte Endonezya Malezya gbi ulkeler ham madde tedarikcisidirler.Bunları unu yagı sekeri vardır peki niye helva yapmazlar.Yaparlar hem de iyi yaparlar Nexen gibi örnegin.Kord bezini KordSA dan alırlar urun geliştirmeyi Pirelliye yaptırırlar olur koc gibi lastik.Bir deneyin isterim dogrusu.Lastik konusunda bazı firmalar bazı standartlarda ileridirler.Bunlar USA ve Kanada ordu kullanım standartlarıdır.Lastik işi derindir dedim ya onceden.Ornegin Rusya ve Finlandiya savasa girdiler.Nokian hemen ordaki fabrikayı kapatır.Ne yani onların mekanize ve ulastırma birliklerine lastik mi verseydi.İŞTE PETLAS bu bakımdan onemlidir.Herhangi bir savas sırasında yuruyen her arac zafere gider.Rulman o yuzden onemlidir.ORS rulman neden Ankaranı dibinde imalat yapar da İstanbulda degildir.Stratejiktir.Buraya dusman ulasımı zordur.Burası ulkenin ortasıdır her yere ve yone sevkiyat ortadan daha yakındır.Şimdi lastik mevzunun derinliğini anladınız mı.Siz petlas alın almayın.Petlas olmak zorundadır.Begenin begenmeyin ama sakın bok atmayın attırmayın.Allah o gunleri bize gostermesin ama ulkenin en stratejik uretimini yapan bir firma gurur kaynagımızdır.Sorgulanmaz bile.Sizleri saygı ve sevgilerle selamlıyorum.

Başa Dön
Eskiden itibaren mesajları göster:  Sırala  
Yeni başlık gönder Başlığa cevap ver  [ 41 mesaj ]  Sayfaya git 1, 2, 3  Sonraki

Tüm zamanlar UTC + 3 saat

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 5 misafir

Bu foruma yeni başlıklar gönderemezsiniz
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı düzenleyemezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz

Aranacak:
Geçiş yap:  
POWERED_BY Color scheme by ColorizeIt!

Türkçe çeviri: phpBB Türkiye