Zaman: 20 Mar 2026 07:14

Tüm zamanlar UTC + 3 saat

Yeni başlık gönder Başlığa cevap ver  [ 31 mesaj ]  Sayfaya git 1, 2  Sonraki
Yazar Mesaj
MesajGönderilme zamanı: 24 Nis 2011 03:00 
Kullanıcı avatarı

İsim: Kamer Büyükdoğan
Araç: Carisma Avange HB 2000
Meslek: Bilgisayar Teknisyeni
Kan grubu: 0 RH
Merhabalar Mitsubishi dostları,
Benim merak ettiğim, 2000 model Carisma Avange(GLX Eski kasa) arabam var. Arabadan gayet memnunum. Yanlız arabada ABS fren sistemi yok. Buna ABS fren sistemi entegre edilebilir mi? Sonuçta ABS fren sistemi olan Carismalar la aynı kasa ve özellikte araba.
Bu konu hakkında yorumlarınızı bekliyorum.
Kazasız belasız günler diliyorum.

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 26 Nis 2011 11:59 
Kullanıcı avatarı

İsim: alican
Araç: carisma 1.6 glx
Meslek: inşaat teknikeri
Kan grubu: a+
bnm 99 glx aracımda abs war hatta kontak açtıgında ısıgı yanar senn aracndada olması lazım arızalı olmasın beyni

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 27 Nis 2011 17:25 

İsim: Tolga
Araç: Carisma 1999
Meslek: mali müşavir
Merhaba arkadaşlar. Bende sorularımı ve deneyimlerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.Benim 1999 model carisma GLx aracım var. Abs olayını kafaya takarak işten anlayan bir ustanın yanına gittim.Aracımı ABS li bir carisma ile kıyaslayınca fren beyninin ve diğer aksamların aynı olduğunu fark ettik.Usta dedi bunda abs falan herşey var çalışması lazım bir sıkıntı var dedi bizde fren beynine giren soketi söktüğümüzde fren beyninin soket yuvasında bulunan bir tane pinin eğik olduğunu gördük ve onu tekrar düzeltip soketi taktık.Kontağı açtığımızda şimdiye kadar hiç yandığını görmediğim abs uyarı lambası göstergede yandı fakat hiç sönmediği için bu sistemin sorunlu olduğunu ortaya koyuyordu.Aracı bilgisayara bağladığımızda 4 tekerin 4 ündede abs ve hız sensörü olduğunu ve tekerlerin hareketlerinin bağımsız olarak beyine iletildiğini ve bilgisayar ekranından ABS fren sistemini aktif et dedikten sonra hiç bir hata almamamıza rağmen ABS ışığını bir türlü söndüremedik.ve Yaptığımız fren testlerinde abs nin çalışmadığını fark ettik.Sonuç olarak ben şunu anladımki bu araçlarda ABS sistemi donanımlarla tamamen desteklenmesine rağmen bilerek birşeyler eksik yapılmış.ve o eğik olan pininde araçlar abs siz üretildiği için ve abs ışığının yanmaması için o pinin eğilip öyle takıldığını düşünüyorum.Ve işin ehli ustalarla bu işe girişerek eksik olan her neyse o temin edilip aracın ABS özelliği kazanacığını düşünüyorum.Bilgisi olanların bu konu hakkında yardım ve düşüncelerini bekliyoruz.Kolay gelsin.

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 27 Nis 2011 23:01 
Kullanıcı avatarı

İsim: AHMET
Araç: mitsubishi carizma avance hp 2001
Meslek: teknik eleman
Kan grubu: 0rh-
Arkadaşım hiçbir firma abs için gerekli olan tüm aksanları taktıktan sonra bunu devre dışı bırakmak için soket pimini eğmez. bu aracı mutlaka senden önce kullanan kişi abs de çıkan sorunu halledemediği için böyle bir yönteme başvurmuştur. benim araçta 99 model glx carizma abs var ve çalışıyor. Bir keresinde arka teker foryesini değiştirmek için foryeyi söktüm abs yi devreye sokan ve foryenin üstüne iki adet civatayla sabitlenen asansör de aynı işi gören ve enkoder adını verdiğimiz bu parçayı takmadım aracı çalıştırdım ve abs lambası sönmedi. kuru fren tutmaya başladı. sana tafsiyem bu parçanın üstünde kanallar var bu kanalların herhangi biri kırılmış olabilir yada hız sensörü adını verdiğin aks üstünde kalan zamazingonun üstünü temizle bunu her dört teker içinde uygula mutlaka birinde bu sorunu teşkil eden şeyi göreceksindir...

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 28 Nis 2011 12:13 

merhaba.
Karasi hocam abs konusu hakkında yaptığınız yorum bana mantıklı geldi. BEnim aracın ruhsatında Carisma glx 1999 model yazıyor araçta klima falan herşey mevcut 2003 den beri abs siz bir şekilde kullanıyoruz.internetten çok araştırdım ama abs olup olmadığına tam olarak kanaat getiremedim.Frenlerimden hiç memnun değildim zaten bir türlü düzen tutturamadım. işte iyice araştırırken bu abs problemine kafam takıldı.Benim aracımın neden abs si çalışmıyor acaba o forye değiştirmek için foryeyi söktüğünüzde üzerinde 2 civata ile tutan birşeyden bahsetmişsiniz.Ben bu enkoder ve zamazingo terimleri hakkında hiç bilgim yok.Bu dediğiniz parçalar tam olarak tekerlerin nerelerinde bulunuyor yardımcı olursanız çok sevinirim gerçekten aracımda abs özelliği var ise ben bunu bir şekilde halletmek istiyorum.Söyleyecekleriniz hem benim içim hemde yukarda soru soran ve bilgisi olmayan arkadaşlar için rehber olacaktır.

Teşekkürler

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 28 Nis 2011 18:24 
Kullanıcı avatarı

tolga_1 yazdı:
merhaba.
Karasi hocam abs konusu hakkında yaptığınız yorum bana mantıklı geldi. BEnim aracın ruhsatında Carisma glx 1999 model yazıyor araçta klima falan herşey mevcut 2003 den beri abs siz bir şekilde kullanıyoruz.internetten çok araştırdım ama abs olup olmadığına tam olarak kanaat getiremedim.Frenlerimden hiç memnun değildim zaten bir türlü düzen tutturamadım. işte iyice araştırırken bu abs problemine kafam takıldı.Benim aracımın neden abs si çalışmıyor acaba o forye değiştirmek için foryeyi söktüğünüzde üzerinde 2 civata ile tutan birşeyden bahsetmişsiniz.Ben bu enkoder ve zamazingo terimleri hakkında hiç bilgim yok.Bu dediğiniz parçalar tam olarak tekerlerin nerelerinde bulunuyor yardımcı olursanız çok sevinirim gerçekten aracımda abs özelliği var ise ben bunu bir şekilde halletmek istiyorum.Söyleyecekleriniz hem benim içim hemde yukarda soru soran ve bilgisi olmayan arkadaşlar için rehber olacaktır.

Teşekkürler

Hocam pm deki tel numarasına bir çağrı atarsan konu hakkında görüşebiliriz. bildiklerimi aktarırım umarım yardımcı olabilirim...

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 28 Nis 2011 21:48 
Kullanıcı avatarı

abs-fren-sistemiABS Nasıl Çalışır? ABS fren sisteminin çalışma prensibi nedir?

ABS genel olarak, kaygan zeminlerde ani ve stabil bir şekilde durmayı sağlayan fren sistemi olarak tanımlanır. Kaygan bir zeminde acemi bir sürücü eğer aracında ABS sistemi varsa, ABS olmayan usta bir sürücüye göre çok daha rahat ve erken durabilir. Sistem bilgisayar kontrollü çalıştığından sürücü sadece frene basılı tutar, gerisini sistem otomatik halleder.

Bu sistemde tekerleklere bağlı sensörler yardımıyla tekerleğin kızaklamaya başladığı hissedilir ve hemen fren gücü kesilir. Yani ABS bir nevi basınç sınırlaması esasına göre çalışır. ABS’siz bir araçla panik freni denilen, tam frenleme yaptığınızda aracın ağırlık merkezi öne doğru kayıp ön tekerlekler üzerine binen yük kat be kat arttığında, eğer aynı kuvvetle frene basmaya devam ederseniz tekerlekler tamamen kitlenir ve kızaklama dediğimiz olay başlar. Kızaklama çok tehlikelidir çünkü araç düz bir çizgi üzerinde direksiyondan bağımsız hareket etmeye başlar. Direksiyon kontrolünün sürücüden çıkması da, muhtemel bir kazanın habercisidir.

ABS sistemi tekerleğin kızaklayacağını farkettiği anda gücü keser ve freni boşaltır, ardından pompa ile hidroliği tekrar basarak frene yüklenir. Bunu 1 saniye içerisinde tam 15 kez yapar ve bu sayede araç direksiyon kontrolünden çıkmadan yavaşlayıp, güvenli biçimde durabilir.

abs-fren-sistemi-2ABS Fren Sisteminin Bölümleri:

* Hız Sensörü
* Valflar
* Pompa
* Kontrolcü

Hız Sensörü
Aracın dört tekerleğine de bağlı olan bu sensörler, tekerleğin kitlenmesini hissedip kontrolcüye veri olarak göndermekle görevlidir.

Valflar
Sistemdeki fren hattında yer alan valflar, ABS fren sistemi tarafından kontrol edilir.

Valflar üç halde çalışırlar, bunlar:

* Birinci pozisyon, valf açık; kaliper içerisindeki pistonlara tam güç verilerek frenleme yapılır.
* İkinci pozisyon, valf hattı keser; pistona giden hat üzerinde hidrolik akışını keser ve pedala ne kadar basılsa da güç iletilmez.
* Üçüncü pozisyon, yarı açık; bu modda bir miktar hidroliğin geçişine izin verilip pistona basınç uygulanırken bir yandan da fren gücü kontrol altında tutulur yani hat tamamen açılmaz.

Pompa
Valftan hat kesildiğinde kaybedilen basıncı tekrar kazanmak için pompa aracılığıyla hidrolik sıvısı basılır. Bu durum valf her hattı kestiğinde tekrar ve tekrar gerçekleştirilir.

Kontrolcü
Araba içerisine yerleştirilmiş, hız sensörünü ve valfları izleyip kontrol eden bilgisayar beynidir. Sistem eğer bir hata bulursa kendini kapalı pozisyona alıp, normal fren gibi çalışma komutunu da yine buradan alır.
Sonuç olarak ABS, tekerleklerin ani frenleme esnasında kızaklamasını engelleyip maksimum fren gücünün sağlanması için görev yapan bilgisayar kontrollü bir frenleme sistemidir.

yukarıda anlatılanlar ve sizden aldığım bilgiye göre hız sensörü ve kontrolcü de bir sorun yok. Bilgisayara bağladığınızda teker hızlarını ölçebildiğinizi iletmiştiniz bu durum hız sensörlerinin çalıştığını gösterir. 2. durum ise kontrolcü yukarıda da anlarıldığı gibi abs sisteminde bir sorun algılarsa sistemi kapalı modda çalıştırır yani kuru fren sistemini devreye sokar, bana sistemin kapalı olduğunu ustanın açtığınıda iletmiştiniz demekki onda da bir sorun yok size sadece 2 parçada sorun aramak kalıyor. valflar ve pompa inşallah basit bir operayonla halledersiniz...

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 05 May 2011 08:58 

Abi yardımların için çok sağol yakın zaman içerisinde sivas merkeze servise gideceğim. Oraya gittiğimde adam gibi sistemi bağlayıp abs var ise yaptıracağım.Tamir biraz pahalıya patlasada yaptırmayı düşünüyorum çünkü arabamı seviyorum.Gelişmeler oldukça burada paylaşacağım.

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 05 May 2011 21:37 
Carisma Uzmanı

İsim: Bahattin
Araç: Proton 1.6GLX
Meslek: Teolog
Kan grubu: Brh+
Glx te standart olarak abs olması gerekir.
Kaput altının bir resmını koyabilirsenız goz atalım.

http://www.mscsi.net/destek

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 06 May 2011 00:04 
Kullanıcı avatarı

İsim: hilmi
Araç: mitsubishi carisma
Meslek: memur
Kan grubu: BRh+
benim aracım da 2000 1.6 glx ve abs var gayet iyi çalışıyor..sizinki belki iptal edilmiştir. eğer önceden var da sökülmüş ise muayeneden de geçemezsiniz.bu şubat ayında muayene yaptırmak için biraz araştırma yapmıştım ,orijinal olarak ABS li üretilip, ABS iptal edilen araçlar muayeneden geçemiyor. ABS siz üretilip sonradan ABS takılan araçlar da aynı şekilde ağır kusurlu bulunuyor.. inşallah kısa yoldan halledersiniz..

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 06 May 2011 17:26 

Sizin gibi ilgili abileri görmek gerçekten mutlu ediyor.En kısa zamanda aracın kabut altı kısmının kaliteli bir kaç fotoğrafını çekip bu sayfaya eklerim.Göz atarsınız abilerim.

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 09 Ara 2012 08:42 
Kullanıcı avatarı

İsim: Burçinhan Doğan
Araç: Carisma Comfort
Meslek: Jeofizik Mühendisi
Kan grubu: 0rh+
Sonuç nedir, ABS çalıştı mı ?

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 29 Haz 2013 16:32 

Selamlar.Yaşadığım ABS sorunundan sonra bayağı sinir olup daha hiç uğrak vermemiştim.Bir süredirde askerde olduğum için uzak kaldım.Konu biraz hortlamış gibi olacak fakat bu konuda denk gelen illa Carisma sahibi arkadaşlar olacaktır.Aracımda bir ABS li araçta olması gereken ne var ise vardı ama sistem çalışmıyordu.Yukarıdaki mesajlarımdan ayrıntıları okuyabilirsiniz.Arkadaşım da Carisma GL var ve bendim araçtaki bulunan ABS beyninden yok ve onun frenleri benimkinden çok daha iyi.Çünki benim arka frenlere giden hidrolik basıncı ayarlayabileceğim bir Limitör düzeni yok.ABS beyninin tekerin kilitlendiğini algıladığı anda bas-çek yapmaktan başka sürekli olarak tekerlere giden hidrolik basıncını kontrol ediyormu bilmem ama aracımın frenlerinden hiç memnun değilim.Bir Toros bile benden daha kısa sürede durabiliyor.Bende baktım olacak gibi değil kendi haline bıraktım böyle devam ediyorum...

Resim

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 29 Haz 2013 17:37 
Kullanıcı avatarı

İsim: Gökberk
Araç: Proton Wira - Mitsubishi ASX
Meslek: Öğrenci
Kan grubu: AB+
Sadece ABS ile ilgili değil galiba sorununuz.
Fren hortumları, fren hidroliği, balataların kalitesi vs bunlar da önemli unsurlar frenlerinizin zayıf olmasında.

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 29 Haz 2013 18:34 
Kullanıcı avatarı

İsim: Caner Gümüş
Araç: 2011 ASX 1.6 İNVİTE
Meslek: Mağaza
Kan grubu: ARH+
aracınızda abs beyni var yani bu demek oluyorki sizin aracınız kesinlikle abs'li...99 glx benim kayınçoda vardı abs yoktu bazı serilerde var bazılarında yok bu resimde gösterdiğin parça onun arabada yoktu mesela işini bilen birisine baktır sorununu çözer

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 29 Haz 2013 22:03 
Carisma Uzmanı

Carisma Gl modelleri hariç hepsinde Abs mevcut.
Konu sahibi arkadaşın sorunu abs sisteminde olan bir hatadan kaynaklanıyor.
Abs'li araçların fren mesafesi Abs'siz araçlara göre uzundur.
Abs sistemi tut-bırak yaparken arada geçen zaman fren mesafesini olumsuz etkiler.

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 29 Haz 2013 22:46 

4g92p yazdı:
Sadece ABS ile ilgili değil galiba sorununuz.
Fren hortumları, fren hidroliği, balataların kalitesi vs bunlar da önemli unsurlar frenlerinizin zayıf olmasında.

Hocam iyi bir usta ile bütün fren hortum ve sistemini kontrol ettik.Balatalar gayet güzel. Kampanaları falanda taşlatmıştım fakat değişen bir şey yok.Sıkıntı şu şimdi kara düzen eski fren sistemine sahibine sahip Carisma'larda arka frenlere giden hidrolikler üzerinde limitör ayarı var buradan arka frenlere giden basınç ayarlanabiliyor fakat benim aracımda öyle bir şey yok.Yani frenlere bastığım zaman bütün yük önlere biniyor arkada yeteri kadar yavaşlatma olmuyor bunu öne aşırı yığılmada hissedebiliyorum zaten kaldı ki araba durmuyor, hemen kızaklamaya başlıyor.Şehir içi kullanırken bazı zamanlar duramıyorum araba başlıyor kaymaya hemen el frenini kendi elimle çekerek aracın arka frenlerinin tutmasını sağlıyorum özellikle bu konuda çok mağdur etti.ABS beyni tamirine gelince ben beyini söktüm kendi elimle açtım içerisini; www.youtube.com/watch?v=UqtowdSDbxU Bu videoda gözükenle aynı olmasa da beyinin iç yapısı aynı ve benimkinde de aynı telin koptuğunu gördüm ve ince bir lehim makinası ile Professional şekilde tutturdum teli fakat araca bağladığımda yine abs çalışmadı.Aracı bilgisayara bağladığımız zaman 4 tekerinde dönüş hızı ve benzeri bütün bilgilere erişebiliyoruz fakat sistemi aktif hale getir dediğimiz zaman aktif hale gelmiyor.Tamirci ile görüştüm beyinde sıkıntı var tamir ederiz fakat taktığım zaman lamba yine sönmez ise karışmam diyor bu nasıl bir saçmalıktır anlamadım.Böyle giderse bu arka tekerlerin fren sıkıntısından dolayı beyini söktürüp eski sisteme dönesim var yoksa iyi bir bindireceğim birisine arkadan.Hayırlısı...

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 30 Haz 2013 03:09 
Kullanıcı avatarı

İsim: Gökberk
Araç: Proton Wira - Mitsubishi ASX
Meslek: Öğrenci
Kan grubu: AB+
Anladım. Allah sabır versin. Tipik beyin sorunu.
ABS'de de arkalar genelde aracı durdursun diye değil dengeli bir biçimde durdursun diye yapılmıştır.
Her otomobilde öndekilere daha fazla iş düşüyor.
ABS beyniniz ya da sensörleriniz bilemiyorum hangisnde sorun ama çözüme kavuşturabilseniz yani ABS'yi aktif hale getirebilirseniz memnun kalacağınıza eminim.

Ayrıca Bahattin abi ABS genelde mıcırda sapıtıyor.
Onun harince 120-130 km/h ve daha üstü hızlarda panik fren yapıldığında ABS'li araç daha kısa mesafede durur.
ABS siz araç kızakladığı anda ABS'li araçtan daha uzun mesafede durur.
Ama şunu bilmek lazım. ABS daha kısa mesafede durdursun diye değil daha kontrollü durmak ve manevra yapmak için var.
Neyse abi o konuya hiç girmeyelim şimdi. Güzel bir video var :

http://www.youtube.com/watch?v=mKiTAcXK ... re=related

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 30 Haz 2013 10:35 

Hocam orası öyle arka frenler aracı dengeli bir şekilde yavaşlatmak ama benim aracımda arka frenler hiçte yeteri kadar baskı uygulayıp yavaşlatmıyor işte problem orada.Benim merak ettiğim olay şu tamam benim aracımın ABS sistemi arızalı bu kızak yaptırmasına sebep oluyor diyelim peki bu ABS beyni normal şartlarda tekerlere giden fren basıncını ayarlıyormu onu merak ediyorum.Arkadaşımın ABS olmayan aracının arka tekerlere giden basıncını limitor ile ayarlıyoruz on numara duruyor.Benim aracımda bu mevcut olmadığı için arka tekerlerin freni hiç ama hiç iyi değil ikisinide sürdüm oradan biliyorum.Kaldıki araçta 4-5 kişi binmişse durmak tamamen işkence.Fren pedalına basmaya korkuyorum.Geçen düğün konvoyunda önümdeki Toros basıyor duruyor ben çok yavaş bir hızda yerde hafif ıslaktı frene bi dokundum hemen önler kilitlendi başladı kaymaya kafasına göre yani arka tarafta hiç yavaşlatma yok doğru düzgün.Öyle anlarda zaten anlıyorum arkanın hiç tutmadığını el frenini çekerek kendim manuel tutmasını sağlıyorum öyle kontrollü bir şekilde duruyor.Aslında öyle olması gerekiyor ama anlamadım gitti.Eski kara düzene döndüreceğim muhtemelen.

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 30 Haz 2013 10:52 
Carisma Uzmanı

Merhaba,
fren limitoru var abs pompasından sonra yağ boruları ona girer.
Oradan çıkan borular arka tekerleklere gider.
Balatalarınız yeni ve fren mekanızmalarında sorun yoksa limitoru değiştirmeniz gerekir.
Eski kasa Corollaların kronik sorunlarındandır bu limitor.

Başa Dön
Eskiden itibaren mesajları göster:  Sırala  
Yeni başlık gönder Başlığa cevap ver  [ 31 mesaj ]  Sayfaya git 1, 2  Sonraki

Tüm zamanlar UTC + 3 saat

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 2 misafir

Bu foruma yeni başlıklar gönderemezsiniz
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı düzenleyemezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz

Aranacak: