Zaman: 28 Mar 2024 15:50

Tüm zamanlar UTC + 3 saat





Yeni başlık gönder Başlığa cevap ver  [ 6 mesaj ] 
Yazar Mesaj
 Mesaj Başlığı: Inverterli Klima Hakkında
MesajGönderilme zamanı: 09 Mar 2017 17:07 
Çevrimdışı
Kullanıcı avatarı

Kayıt: 12 Kas 2015 13:54
Mesajlar: 38
İsim: zafer
Araç: Carisma
Meslek: Makine Mühendisi
Yaş: 32
Merhaba arkadaşlar,

Makine Mühendisiyim. Evimize klima almak istedik ancak artık inverterli OLMAYAN klima bulamıyorum. satıcılar da sanki yüzyılın buluşuymuş gibi "bunlar eskide kaldı abi artık yok" diyorlar. İnternette çok bilgi kirliliği var bu konuyu soran arkadaşlarıma hazırladığım bir yazım var burada da paylaşmak istedim.
------
Klima Kompresör yardımıyla soğutucu akışkanı sıkıştıran ve kısılma vanası veya genişleme valfi yardımıyla genişleten bu bu akışkanın sıkışıp genişleme arasında geçişlerinde bir ortamdan diğer ortama ısı taşıyan bir ısı makinesidir. Klimalar soğuk vermez, sıcak alır.

Normal Klimaların kompresörleri on-off şeklinde çalışır. Bizim belirlediğimiz ortam sıcaklığı sağlandığında kompresör durur, daha sonra ihtyiaç halinde oda sıcaklığını kumandada belirtilen sıcaklığı tekrar getirmek için yine çalışır. Çalışma halinde kompresörün harcadığı enerji sabittir. Bu sizin klimanızın kapasitesine bağlıdır. Mesela ortam 25 derece isteniyor(kışın) cihaz içeriyi 26 yapar ve durur. 23 olunca tekrar çalışır. Dolayısıyla içerisi 23 ve 26 arasında tutulmuş olur. Sayıları biraz abartıyorum anlaşılması üzere; bu aralık genelde 1-2 derecedir.


INVERTERLİ KLİMA: aynı koşullarda odayı 25 derece tutmak isteyelim. Klima çalışır, içerisi 23 derece olduğunda kompresör frekansını düşürür ve daha az enerji tüketir. 24 olunca iyice yavaşlar. 25 olunca öyle bir aralıkta çalışır ki içerisi hiç 26 derece olmaz ama 24 de olmaz. Sizin kapı pencereden kaçan enerjiniz kadar içeriyi ısıtır-soğutur ve sabit düşük frekansta çalışır.

Şimdi gelelim AZ YAKAR // VERİMLİ meselelerine. Arkadaşlar Benim fikrimdi ki; INVERTERLİ KLİMALAR kesinlikle ev ekonomisine değer katmaz. Bu konuyu açıklayalım:

İnverterli klima verimi kağıt üzerine oldukça fazlla gözükür çünkü kompresör kendini kısar. İNVERTERSİZ klimalar ise tam kapasite çalışır veya durur. Ancak bu verim sadece içeyiri SABİT SICAKLIKTA tutmak istiyorsanız vardır. Benim için 24 derece de iyi 25 de derseniz İnverterli bir klimanın hiçbir avantajı kalmayacağı gibi, bu klimaların satış fiyatları da eski invertersiz klimalara göre neredeyse iki kattır.

İçerisini SABİT 25 derece tutmak için kullanılacak ise inverterli klima daha az yakacaktır ancak içeriyi 24-25 arasında tutalım diyeceksek ikisinin de verimleri ve çektikleri enerjileri aynıdır.

Bu broşürlerde süslenen, İNVERTERSİZ klimalara göre ezici verim değerleri sadece anlık set değerine ulaştığı andaki verilerdir.
Bu verimin kompresörün kalk-dur yapmasıyla bir ilgisi yoktur, kompresörlerin demeraj akımı motorlardaki kadar değildir, ve kısa bir anlıktır.

Evinizde hassas sabit sıcaklık isterseniz inverterli klima tercih edilmelidir ancak İnverterli bir klimanın kendini invertersiz bir klimaya göre amorti etmesi ortalama bir kullanımda yaklaşık 6 yıldır. kompresör garantileri de o civarda veya 10 yıl garanti veriyorlar. 10 yıl sonunda inverterli bir kompresörü değiştirirseniz bir klima parası daha verirsiniz.


SONUÇ: Evinizde sabit hassas sıcaklık isteniyorsa ve/veya evinizde klima 15 saatin üzerinde çalışacaksa inverterli klima tercih sebebidir. Ancak ülkemde bu koşulları isteyen insanlar oldukça azdır- Isınmak için ankarada klima kullanamazsınız ısıtmaz-az ısıtır(DEFROST). Sadece sahil şehirlerinde çalışır.

---

Ek olarak tasaruf ampullerine de gıcığım bu da büyük bir yalandır, 4 liraya düz ampul almak varken 30 liraya tasaruf ampulü satıyorlar-normal ampul bulamıyoruz artık. - bunlar kendini ampulün ömrü boyunca amorti edemez.....Ürtetiminde daha çok enerji harcanır ve kirletici kimyasallar kullanılır..Anlık bakarsanız tüketimi oldukça azdır evet..ama cebinizden aynı para çıkar, doğa daha çok kirlenir... Bu talep olursa başka bir Yazı konusu...

Teşekkürler %) :Bravo: :Bravo: :Bravo: :Bravo:


Başa Dön
 Profil  
Alıntı ile cevapla  
 Mesaj Başlığı: Re: Inverterli Klima Hakkında
MesajGönderilme zamanı: 09 Mar 2017 20:27 
Çevrimdışı
Kullanıcı avatarı

Kayıt: 07 Mar 2015 02:04
Mesajlar: 209
İsim: M. Asım
Araç: Fiesta-2008
Meslek: Öğretmen
Yaş: 37
Atlanılan küçük bir ayrıntıyı yazayım, inverter klimalar defrost kabiliyeti konusunda klasik tip klimaları açık ara geçer. Klasik klimalar ısıtma fonksiyonunda dış ortam sıcaklığı 7-8 derecenin altına düşünce çok sık ve uzun süre buz çözme işlemi dediğimiz defrosta girer, hatta sıfırın altına inince çalışmayı durdurabilirler. İnverter teknolojisinde ise klimalar -5 derecelere kadar soluksuz çalışabilirler. -10 Derecele seviyesnde ise ara defrost soluklanmalarıyla çalışmaya devam eder. Bunlar benim 4 yıldır kışın da kullandığım Mitsubishi Electric klimayla tecrübemdir. Bölge Balıkesir.


Başa Dön
 Profil  
Alıntı ile cevapla  
 Mesaj Başlığı: Re: Inverterli Klima Hakkında
MesajGönderilme zamanı: 10 Mar 2017 09:29 
Çevrimdışı
Moderatör
Kullanıcı avatarı

Kayıt: 16 Şub 2010 13:44
Mesajlar: 5640
İsim: ilhami
Araç: Outlander 2.4
Meslek: memur
Kan grubu: A+
Yaş: 40
Ben de yan konu eklemesi yapayım: tasarruf ampülünün yanına şeffaf naylon poşete su doldurup asarsanız iyi bir sinek kovucuymuş. arkadaş denemiş olumlu sonuç almış. Ayrıca sinek kovucu tabletiniz bittiyse yenisini almayıp üzerine limon yağı damlatın hem güzel bir koku hem de tabletin kimyasal zararlarından kurtulursunuz.
Klima hakkındaki yazıyı baştan sona okuma fırsatım olmadı. Ama Elimizde aspirin misali her derde deva Mitsubishi gibi bir marka var. Musty arkadaşımız da tecrübesini aktarmış.
Al Mitsubishi Bitir işi!

_________________
DERDİ DÜNYA OLANIN DÜNYA KADAR DERDİ OLUR!
Sorunlarınızın çözümü için her sorunuzda mutlaka 1-model,motor 2- Şanzıman (otomatik vs.) 3-LPG(varsa markası)4-km.si 5- geçmişini (modifiye, parça değişimi vs.) yazınız!


Başa Dön
 Profil  
Alıntı ile cevapla  
 Mesaj Başlığı: Re: Inverterli Klima Hakkında
MesajGönderilme zamanı: 12 Mar 2017 22:21 
Çevrimdışı
Moderatör
Kullanıcı avatarı

Kayıt: 06 Haz 2012 18:33
Mesajlar: 1032
Şehir: Adana
İsim: Arcan ARICAN
Araç: Lancer 1.6 ADRICLARN MT SR Evo X Bodykit
Meslek: Otelcilik
Kan grubu: 0Rh+
Yaş: 41
@mirkovic ne yazık ki inverter klima ilgili yürütmüş olduğunuz mantık hatalı ve bu sebepten dolayı da sonucunuz da hatalı. Interneti biraz araştırıp inverter klima vs normal klima diye konuları okursanız, inverter klimanın ne şekilde tasarruflu olduğunu anlarsınız.

En basit anlatımla normal klimaların kompresörleri sürekli olarak aynı hızda çalışır ve bu hızı yakalamak için elektrik çeker. Inverter klima ise her zaman aynı hızda çalışmaz ve sürekli olarak aynı elektriği çekmez.

Kaldı ki klima üreten dünyadaki birçok firma keyfinden inverter klima diye bir olayı hava gazı olsun diye üretmiyorlar. Evinize aldığınızda anlarsınız ilk fatura geldiğinde normal klima ve inverter klima arasındaki farkı. Hangi şehirde yaşıyorsunuz bilmiyorum ama eğer yaşadığınız şehir Adana, Mersin, Antalya gibi akdeniz bölgesinde veya yaz aylarında aşırı sıcak bir şehir ise tavsiyem canınız yanmasın, siz baştan inverter klima alın derim. Normal klima ile 300 TL elektrik faturası ödeyip inverter takınca faturası 100 TL ye düşmüş bir kişinin tavsiyesidir.

_________________
Aracım Hakkında Herşey viewtopic.php?f=33&t=10117


Başa Dön
 Profil  
Alıntı ile cevapla  
 Mesaj Başlığı: Re: Inverterli Klima Hakkında
MesajGönderilme zamanı: 13 Mar 2017 10:03 
Çevrimdışı
Kullanıcı avatarı

Kayıt: 11 Oca 2012 12:36
Mesajlar: 367
Şehir: Gaziantep
İsim: İbrahim Vural
Araç: Outlander 2011>Renault Fluence ZE
Meslek: Aile Hekimi
Kan grubu: B +
Yaş: 30
Mitsubishi HE inverter klima 4 yıldır yazın kullanıyorum. Çocuklardan dolayı 25 26 dercede kullanıyorum. Normalde faturam 50 55 tl gelirken, ilk iki yıl klima kullanırken 75 80 ödedim. Son iki yılda faturam normalde 70 80 tl gelirken (fırın ve elektrikli alet kullanımı sebebiyle arttı), yazın klima kullanınca en fazla 110 tl ödedim. Bu yazdıklarım aradaki fark değil, faturalarımın kendisidir. Bizzat benim tüketimimdir. 25–26 derecede klimayı 24 saat aralıksız çalıştırıyorum. Bir ay içerisinde farklı zamanlarda yaklaşık 6–7 gün evde bulunmadığımızda kapatıyoruz. Onun dışında klima hep açık. Bulunduğumuz oda şimdiye kadar ortalama 20 metrekare idi. Yer: Gaziantep , Adana ve Şanlıurfa kadar olmasa da sıcak

_________________
''Elbette güçlükle beraber şüphesiz bir kolaylık vardır.Gerçekten, güçlükle beraber bir kolaylık vardır.Öyleyse, bir işten boşalınca ötekine başla(yıp yorul). Ve ümit edeceğini yalnız Rabbinden iste.'' (İnşirah Suresi 5-8)


Başa Dön
 Profil  
Alıntı ile cevapla  
 Mesaj Başlığı: Re: Inverterli Klima Hakkında
MesajGönderilme zamanı: 13 Mar 2017 10:32 
Çevrimdışı
Kullanıcı avatarı

Kayıt: 11 Oca 2012 12:36
Mesajlar: 367
Şehir: Gaziantep
İsim: İbrahim Vural
Araç: Outlander 2011>Renault Fluence ZE
Meslek: Aile Hekimi
Kan grubu: B +
Yaş: 30
Kıyaslamak ne kadar doğrudur bilmem ama, kayınbabam gile bizimkiyle beraber 1600 tl ye tronic marka 18000'lik normal klima aldık. Bana da 2900 tl'ye 18000'lik mitsubishi heavy industries inverter klima aldık. Benim tüketim değerlerim yukarıdaki gibi. Kayınbabam gil de bizimle aynı mahallede oturuyorlardı. Bizimle benzer şartlara (ara kat, aynı mahalle, alan, ayda 5–6 gün çalıştırmama vs) sahip olmalarına rağmen, 25–26 derecede günde sadece 3 (11:00 ila 14:00 arası) saat çalıştırma ile 50 tl gelen faturaları 130 tl geldi. Benim gibi çalıştırsalardı muhtemelen 300 tl gelirdi. Ama en iyi kıyas, aynı markanın inverterli olan ve olmayan ve aynı güçteki klimaları arasında olmalıdır bence.
Ama ısıtmada, işler değişiyor. Aynı klimayı ısıtmada kullandım, faturam 300 tl geldi. Sadece bir ay kullandım. Ondan sonra da kullanmadım.

_________________
''Elbette güçlükle beraber şüphesiz bir kolaylık vardır.Gerçekten, güçlükle beraber bir kolaylık vardır.Öyleyse, bir işten boşalınca ötekine başla(yıp yorul). Ve ümit edeceğini yalnız Rabbinden iste.'' (İnşirah Suresi 5-8)


Başa Dön
 Profil  
Alıntı ile cevapla  
Eskiden itibaren mesajları göster:  Sırala  
Yeni başlık gönder Başlığa cevap ver  [ 6 mesaj ] 

Tüm zamanlar UTC + 3 saat


Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 0 misafir


Bu foruma yeni başlıklar gönderemezsiniz
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı düzenleyemezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz

Aranacak:
Geçiş yap:  
cron
POWERED_BY Color scheme by ColorizeIt!

Türkçe çeviri: phpBB Türkiye