Zaman: 16 Eki 2025 08:27

Tüm zamanlar UTC + 3 saat

Yeni başlık gönder Başlığa cevap ver  [ 24 mesaj ]  Sayfaya git 1, 2  Sonraki
Yazar Mesaj
 Mesaj Başlığı: Üni tercihi...
MesajGönderilme zamanı: 01 Tem 2013 22:21 
Kullanıcı avatarı

İsim: ozaN
Araç: 2011 CoLT 1.3 AmT
Meslek: memur
Malum sınav sonucları açıklandı. kardeşim tercih aşamasında artık.yanlız kafası karışık sizce tıp mı yoksa mühendislik mi? Ayrıca duyduğunuz bildiğiniz güzel lisans programları var ise paylaşır mısınız? Örnek vereyim; suny die bir program var bazı üniversitelerde 2 yıl burda 2 yıl amerikada okuyorsun. Çift lisans diploman oluyo gibi...

Sent from my MB860 using Tapatalk 2

Başa Dön
 Mesaj Başlığı: Re: Üni tercihi...
MesajGönderilme zamanı: 01 Tem 2013 22:31 
Kullanıcı avatarı

İsim: Cihan
Araç: Colt amt 2009
Meslek: Bilg. Müh.
Kan grubu: Arh+
bir mühendis olarak tıp diyorum :)

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 01 Tem 2013 22:53 
Kullanıcı avatarı

Dilim bizim zamanımızdan kalmış şimdi direk başarı sırası var. 2000-2100 arası değişik puanlara göre. Tabii hepsi MF puanları.

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 01 Tem 2013 23:33 
Kullanıcı avatarı

İsim: Kaan
Araç: 2009 Colt AMT
Meslek: Öğrenci
Kan grubu: 0Rh-
Genelde tıpçılar mühendislik okusun, mühendisler tıp okusun der.

Ben elektronik ve haberleşme mühendisliği okuyorum.
Çevremdeki insanlara eğitim konusunda yardım etmeye çalışırım. Ben üniversite sınavına pek çalışamadım, hem ailevi problemler hem de içimdeki isteksizlik sebebiyle olmadı. Şimdiki aklım olsa çalışır, itü elektronik ing bölümüne girecek sıralama yapmaya çalışırdım...

Ülkemizdeki eğitim sistemimizin yanlışları; çok az kişi ilgi ve alakalarına uygun bölümlere gidiyor. Kimse meslek konusunda bilgilendirilmiyor. Mühendislikler, doktorluk ve diğer sağlık bölümleri, hizmet sektörü, ögretmenlikler nasıldır bir üniversite ögrencisi bilmiyor. Ögrenciler genelde şehir, üniversite, popülerlik bakıyor. Bazıları İstanbul olsun neresi olursa olsun veya itü, boğaziçi, odtü vb. üniversite olsun bölüm önemli değil düşünceleri var. Burada hayatının tercihi sayılır, meslek edineceksin, istemediğin bir yer bütün ömür veya 4-5yıl seni yoracak, pişman olup bırakıp tekrar hazırlanan ve gençliğinden 4yıl kaybetmiş, akranları artık iş sahibi iken o okuyor. 4-5yıl okuyup tıp bırakan var 1-2yıl kalmış mezun olmasına, artık dayanamıyor ve bırakıyor. Belki pişman olmayacak ama okuyarak vakit kaybedecek. bölümünü istemeyerek de olsa bitirip istemediği bir işi bütün bir ömür mutsuz bir şekilde devam ettirecek. Bence internette veya işini güzel yapan bir rehberlik hizmeti/öğretmenin yardımı ile yapılacak kişilik analiz ile meslek belirlenebilir ve ortaya çıkan mesleği araştırıp kendisinin yapıp yapmayacağını düşünür. İnternette çok sağlıklı olmayabilir ama müh/tıp arasında ayrımı gösterebilir. Mesela ben küçüklüğümden beri alet edevatları kurcalarım, bilgisayar parçaları filan, elektronikle alakam çoktu, bir meslek testinde mühendislik çıkmıştı. tercih sırasında da farkettim bu bölüm iyi dedim ve tercih ettim. Ailemi bu sefer karıştırmadım daha fazla problem yaşamamak adına. Onlara kalsa bir yıl daha çalışıp tıp okumamı isterlerdi. Problemlerim olmasaydı, verimli çalışsaydım rahat tıp tuttururdum, şimdi verimli ve düzgün çalışıyorum üniversitede derece yaptım desem yeridir :) Derslerim ingilizce ve ilk defa gördüğüm dersleri en yüksek notla geçiyorum, çünkü bölümü seviyorum ne kadar zor olsa da derslerim çalışıyorum, çalışırken çok sıkılmıyorum, tıp olsa ben hayatta biyoloji sevmem, yapamazdım, biyoloji çalışırken kafayı yerdim sanırım.

2000 sıra ile itü elektronik ing. müh. güzel bir tercih veya tıp da güzel bir tercih olabilir ama söylediğim gibi puanı ile mantıklı belli bölümleri araştırıp, kendisinin neyle uğraşırken başarılı olabileceğini tahmin edebilir.

Güncel: 99200 km (100500 km bakım)

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 01 Tem 2013 23:40 

İsim: 1
Araç: 1
Meslek: 1
Kan grubu: 1
En iyisi bir uzmana müracaat edin. Her yönü, her olasılığı bilen biri olsun. İşinizi duymayı umacağınız şans türünden bir bilgiye bırakmayın derim, nacizane. Gelecek inşaası bu noktada başlıyor.

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 02 Tem 2013 05:45 
Kullanıcı avatarı

Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Ben aynen dediginiz gibi bir tercih yapmıştım ve çevremdeki birçok insan da öyle. Önce puan sonra okumak istenen şehir-üniversite filan. Şimdi mezuniyet sonrası aşamayı, esas meslek sahibi olma ve bir ömür boyu bu mesleğin çerçevesinde yaşama, bildiğimden aynen sizin gibi düşünüyorum. Bu nedenle kardeşimi de kısa vadeli bir mutluluk değil uzun vadeli bir mutluluğa yönlendirmeye çalışıyorum. mühendis olup mesleğini seven ufak da olsa bir girişimde bulunup güzel paralar kazanan mühendis olmak da var... Ya da benim gibi rahatına düşkün olup devlet kapısında mühendiscilik oynamak da... Mesleğini seven doktor olup 7/24 insanların hizmetine koşmak da var...ya da gelen her hastayı aman bir an önce başımdan defolsun diye dandik bir teşhisle göndermek de var...

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 02 Tem 2013 09:41 
Moderatör
Kullanıcı avatarı

İsim: ilhami
Araç: Outlander 2.4
Kan grubu: A+
czk yazdı:
bir mühendis olarak tıp diyorum :)

bir hukukçu olarak hukuk dışında herşey diyorum: sanırım türkiyenin sorunu bu, kimse mesleğinden memnun değil yada mesleğini sevse bile henüz devlet sistemi vs. oturmadığı için mesleğini yapmakta zorlanılıyor, gereksiz bürokrasi veya serbestmeslek ise alacağını alamama güvenli ticaret ortamı olmaması vs. ALLAH KOLAYLIK VERSİN. bence karakterine mizacına göre karar verin toplumsal baskılara toplumun belli mesleklere verdiği statüye göre hareket etmeyin. inanın ben TOPLUMUN hayran olduğu mesleğimden NEFRET EDİYORUM!!! mesleki mutluluğum sıfıra yakın. şu an laptopumdaki arka plan resmim/duvar kağıdım benim idealimdeki mutlu insan resmi. o resim:
http://www.zaman.com.tr/gundem_ninesini ... 89793.html
keşke bu nine gibi olsaydım

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 02 Tem 2013 10:14 
Moderatör
Kullanıcı avatarı

İsim: Cihat
Araç: Honda Civic 1.8 Ishift + Prins
Meslek: Öğretmen
aslında bu konuda yazacak şey çok ama bir başlarsam bitiremem diye korkuyorum :)

kısaca şunu öneriyorum; çalışırken yorulmayacağı (keyifle çalışacağı), merkezinde mutluluğun olduğu, elbette ki ekonomik ve sosyal bakımdan tatmin edici, topluma da faydalı bir meslek...

Peki bu tanıma hangi meslek uyuyor?

Aslında hemen hemen her meslek bu tanıma uyar...mesele beklentiler ve kişisel özellikle ilgilidir...bu durumda yine çzöümün kişinin "kendini bil"mesinden geçtiği sonucu çıkar...

ancak ... Bir kişi ELektrik müh mü yoksa Tıp mı diyorsa orada kesinlikle ciddi bir problem vardır...temelde Tıp ve Elektrik müh bilim dalları birbirinden 180 derece farklı noktadadır...Genetik Müh mü TIP mı ya da Diş hekimliği mi Tıp mı hatta Veterinerlik mi Tıp mı sorusu bu anlamda daha gerçekçi bir sorudur...

Bir seminerde dinlemiştim...Sabancı Ünv sistemini bilirsiniz...Mühendislik ve Doğa Bilimleri bölümünü kazanırsınız...1 yıl hazırlık okur, sonra istediğiniz Mühendisliği seçersiniz...1.sınıfı da bitirdikten sonra memnun değilseniz 2. sınıftan itibaren başka bir mühendislik dalına geçersiniz... Türkiye derecesi yapmış bu öğrenciler , hazırlık + 1. sınıf toplamda 2 yıl o üniversitede her türlü bilgiye şeffaf bir şekilde ulaşabildikleri halde 2 . yılın sonunda % kaç oranında "bölümümü değiştirmek istiyorum" dedi sizce ?... % 10-20 ? hayır...neredeyse % 50... bu durumda birkez daha görüyoruz ki Türkiyede %1lik dilime girmek bilinçli tercih yaptığınız anlamına gelmediği gibi diğer dilimlerde olmak sizi bilinçsiz tercih yapmaya sevketmemelidir...

Yüzlerce öğrenciye tercih yaptırmış ve sunumlar yapmış birisi olarak...Cerrahpaşa TIP puanı alan bir kişiye ekonomik ve sosyal şartları sebebiyle Akdeniz Tıp yazmasını önerdiğim gibi, Endüstri mühendisliği hedefleyen birine sınıf öğretmenliği okumasını da önermişliğim vardır...Bu iki uç örneği vermemdeki sebeb şu; ekonomik sosyal şartlar ve kendini bilmek çok önemli ...

Mesela ben de neden bir Psikoloji ya da Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik okumadım diye hala üzülürüm :)

neyse bu kadarla kifayet edeyim...

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 02 Tem 2013 10:24 
Moderatör
Kullanıcı avatarı

komşumuz vardı ve ben ilk o ise 2. kez sınava giriyordu. ben hukuk kazandım. o yine kazanamadı. sonraki yıl 2 yıllık tıbbi dökümantasyon vs. kazandı. aradan zaman geçti bayramda bize geldiler. ben hala okuyordum. o ise evlenmiş, otomobillenmiş ve çocuğu vardı ve mutluydu.
dayımın oğlu üniversiteyi hiç kazanamadı. 6 ay bilgisayarlı muhasebe kuruna gitti. patronun güvenini kazandı sonuç olarak benden önce evlendi ve ev aldı. hayatta hangi virajın hangi köşeyi döndüreceğini bilemezsin. tabii biz gördüğümüz kadarıyla elimizden geleni yapacağız ama önemli olan mutlu ve iyi bir insan olmak bir de :MCT: olmak :)

Başa Dön
 Mesaj Başlığı: Re: Ynt: Üni tercihi...
MesajGönderilme zamanı: 02 Tem 2013 11:20 

İsim: Ali Kerimoğlu
Araç: Carisma 1.8 Gdi
Meslek: SMMM
Kan grubu: 0 +
Unv imtihanina girdiğimiz yaşlarda hangimiz bilinçliydik? Bilinçli olanimiz illa ki vardır fakat bilinçsiz olan yüzdesi kabariktir.

Şahsen liseyi 5/2,22 ortalamayla bitirmiş ve dünyadan bi haber bir öğrenciyken ailemin dayatması sonucu zoraki çıkmış soruları çözerek iktisat kazanıp okumuş birisiyim. Iktisadın ne olduğunu 2. Sınıfın 1. Dönemi öğrendim. Mezunların ise hangi işleri yapıp hangi paraları kazanabileceğini ise okul bittikten sonra öğrendim.

Ilk 2000' lerde olan kardesimizi ve ağabeyini canı gönülden tebrik ederim. Ne büyük bir gururudur bu puanları almış olup hangisini seçelim diyebilmek.

Kardeşimiz bahsettiği iki alan arasından tavsiyem kesinlikle tıp olur. Toplumda saygın yeri olmakla birlikte uyanık, girişimci, kendisini sürekli güncel tutan bir hekimin sahip olabileceği maddi imkan da fevkalade tatminkar olur. Istediği kızı da istediği evi de istediği arabayı da alır. Aynı zamanda şifa dagittikca da manevi tatmin bulur.

GT-I9300 cihazımdan Tapatalk 2 ile gönderildi

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 02 Tem 2013 11:25 
Moderatör
Kullanıcı avatarı

tıp iyi de hergün sürekli çalışma ve en az 40 yaşına kadar da öğrenci gibi çalışmaya devam. hiç bana göre değil. çocuk masa başında pasif çalışmayı seviyorsa vs. o zaman tercih etsin.

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 02 Tem 2013 11:41 
Moderatör
Kullanıcı avatarı

İsim: Cihat
Araç: Honda Civic 1.8 Ishift + Prins
Meslek: Öğretmen
İlhami Abi,

senden de benden doktor olmaz... :)

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 02 Tem 2013 12:15 
Moderatör
Kullanıcı avatarı

İsim: Aydın
Araç: 2004 Toyota Avensis 2.0 Elegant AT
Meslek: Öğr. Gör.
Kan grubu: B+
ben mühendis olarak mühendislik diyorum. biz makinacılar (vedat hariç) birz narsist oluyoruz sanırım :D

popülerlik ile değişen anlayışları karıştırmayın. bir zamanlar tekstil mühendisliği vardı şimdi esamesi okunmuyor. bilgisayar işi yapmak için bilgisayar bölümü okumaya gerek yok. becerisi varsa bilgisayarcı olsun ama başka mesleği de olsun. bilgisayar için 4 sene harcamasın boşa.

tıp diyorlar. ama tıp da kolay iş değil bence. mecburi hizmet vs derken onların da işi zor. haa parası güzel.

benim şu ara tavsiyem mühendislik yerine uçak motor gövde bakım olacaktır. havacılık sürekli gelişiyor. ve bu popülerlik olarak değil. uçak bakımcıları hem iyi kazanıyor hem de uluslararası sertifikaları oluyor. yani yurtdışında bile çalışabilir.

ben senelerce özel ders verdim. ne yapsak para kazanırız diyen öğrencilerime söylediğim bir şey vardı
- bir şeyin adı meslek ise o işten para kazanılır
- nadir durumlar harici parayı işini iyi yapan kazanır
- işini seven adam işini daha iyi yapar.

kısaca seveceğin işi bulursan ve tabi becerin de varsa fazla düşünmemek lazım. ha ben şanslıydım biraz belki. ya da makine mühendisliğinin uygulama alanı çok geniş olduğu için illa bana göre bir şeyler bulabildim. ya da belki kaçınılmazdı zevk aldım.

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 02 Tem 2013 14:02 
Kullanıcı avatarı

İsim: Emin Yıldız
Araç: 2011 Lancer 1.6 Invite SportSedan SR
Meslek: Advocate
Kan grubu: 0Rh+
Neye yatkınlığı merakı varsa puana vs. bakmasın mutlu olacağı işe sahip olacağı bir bölüme gitsin. Aile dahil kimsenin lafıyla hareket etmesin, üzülür!

Ben ki lisede sayısal dersleri kötü olduğu için FM bölümüne gidememiş, müdür yardımcısının sen yapamazsın dile git lafına karşılık eşit ağırlık bari olsun pazarlığı ile EA ile okul ortalamasının altında mezun olup arkadaşlarımdan - 8 geride yarışa başlamış biri olarak; merakımı çeken elektrik elektronik vs hiçbir bölüme gidemeyecek olmanın farkındalığıyla olursa olur olmazsa olmaz rahatlığıyla sınava girerek gelen puana göre tercih yapıp 3. tercihim olan hukuk fakültesine girip mezun olup bu yola girmiş biri olarak buradaki tecrübeleri okuyarak fikir edinsin. Bizim yaşayıp gördüğümüz ve adına tecrübe dediğimiz birikime kulak verip kendisi de yaşamasın.

Şimdi aynı sıkıntıyı erkek kardeşim yaşıyor. Sağlık meslek çıkışlı, mezuniyet sonrası staj vs derken bana göre değil sevmiyorum dediğinde artık çok geçti. Şimdi ne mi olacak, hayatını bir şekilde devam ettirmek için bir bölüme girecek veya girmeyecek sonuçta sevmediği bir işi benim gibi yapmak zorunda kalacak.

Umarım kardeşiniz/kardeşimiz sevdiği ve gerçekten istediği bir bölüme girer ve iş hayatında mutlu olur.

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 02 Tem 2013 16:43 
Moderatör
Kullanıcı avatarı

geleceğin meslekleri olarak gösterilenlerin içinde gen mühendisliği vardır. severse+yapabilecekse tıp yerine benzer ama daha elit ve uzmanlık olan gen mühendisliğini seçsin. tabii bunun için tıpta uzmanlık mı olur ayrı bölüm mü var bilmiyorum. GEN mühendisliği geleceğimiz. istediğimiz kadar genlerle oynanmasına karşı çıkalım. gerek bitki gerek hayvan gerekse insan sağlığında gen mühendisliği olacaktır.

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 02 Tem 2013 18:59 
Kullanıcı avatarı

Arkadaşlar yaşadıklarımız hemen hemen aynı.paylaşımlarınız için çok çok teşekkürler. Kardeşimin burayı okumasını sağlayacağım inşaallah. Benim zamanımda karşıma geçip öteyi beriyi anlatan kimse olmamıştı. Kafamıza göre tercih yaptık. Ben de pişman değilim desem yalan olur. Ben elinden geldiğince öteyi beriyi anlatmaya çalışacağım tabiiki tercih onun. Bu deli çağlarda zor da olsa kendi karakterini iyi analiz edip kendisi için en hayırlı tercihi yapar inşaallah. Sizlerin de vasıtası ile elbette. Tekrar teşekkürler...

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 02 Tem 2013 19:28 
Kullanıcı avatarı

İsim: Sami
Araç: Colt 2011
Meslek: serbest
Seçenek seçenektir, eğer amacı geçimini sağlayacak bir meslek kazanmaksa, hiç boşuna yıllarını okul köşelerinde harcamasın, hemde masrafı cabası, kendi cevremden biliyorum, liseyi dahi zar zor bitirip yurt dışında özel araç şöförü olan bir arkadaşım var 5000$ maaş alıyor her yıl Türkiyeye gelip birtane daire alıp gidiyor...Birçok genç arkadaşımız üniversiteleri bitirip bir iş bulamıyor. Eğer gerçekten okumak istediği bir bölüm varsa birşey diyemem... Yol yakınken dönmekte fayda...

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 02 Tem 2013 23:43 
Moderatör
Kullanıcı avatarı

ben pazarda limon satarak para kazanan meslektaş biliyorum. ana babasının ısrarları yüzünden bıraktı. gayette rahat kazanıyordu limondan. bence kardeşin bizlere sorsun bizde mesleklerimizin artı ve eksilerini vs. söyleyelim. ama tekrar yazıyorum. yapabilirse GEN MÜHENDİSLİĞİ. ileriyi gören güvendiğim birkaynak nedeniyle diyorum.yoksa anladığım şey değil.

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 03 Tem 2013 12:03 
Kullanıcı avatarı

İsim: Erdem
Araç: ASX 2011
Meslek: Denetim
biraz farklı olacak belki ama petrol ve doğalgaz mühendisliği de düşünülebilir bence.. sadece odtü ve itü'de bu bölüm var ve mezun sayısı piyasa ihtiyacının altında diye biliyorum ve yurtdışı olanakları son derece fazla (yabancı şirketlerde çalışma imkanı olarak), maddi olarak da oldukça tatmin edici ancak sahada/denizde çalışmayı da gerektirdiğinden o yönü de düşünülmeli...

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 03 Tem 2013 14:03 
Moderatör
Kullanıcı avatarı

hiç karar veremiyosanız veya zorlanıyosanız hangi burçtan ise ona göre karar verin :) mesela ben yengeç burcu olarak suyu severim. bu nedenle denizde petrol arama bana uyar. burçlar gelecek falı değil karakter tahlilidir. hiç olmazsa bir fikir veririr.

Başa Dön
Eskiden itibaren mesajları göster:  Sırala  
Yeni başlık gönder Başlığa cevap ver  [ 24 mesaj ]  Sayfaya git 1, 2  Sonraki

Tüm zamanlar UTC + 3 saat

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 3 misafir

Bu foruma yeni başlıklar gönderemezsiniz
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı düzenleyemezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz

Aranacak:
Geçiş yap: