Zaman: 17 Oca 2026 18:31

Tüm zamanlar UTC + 3 saat

Yeni başlık gönder Başlığa cevap ver  [ 12 mesaj ] 
Yazar Mesaj
 Mesaj Başlığı: 2015 İNVİTE ASX YOKUŞ SORUNU
MesajGönderilme zamanı: 03 Eyl 2015 17:46 
Kullanıcı avatarı

İsim: bugra
Araç: asx 2015 invt
Meslek: smmm
İyi günler.
Geçen hafta asx 2015 model benzinli invite modelini satın aldım.Şu anda 1000 km anca yaptım. Araba şehirlerarası giderken yokuşta bocalıyor. Bazen 2. vitese kadar düşüyor. Açıkçası bende hayal kırıklığı oldu bu olay. Nihayetinde japon diye gözüm kapalı aldım ama çok canım sıkıldı. Düşüncesi yada bu konuyla ilgili terübesi olan var mı?

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 03 Eyl 2015 18:12 
Kullanıcı avatarı

İsim: Erdem
Araç: Asx intense 2014
Meslek: Mühendis
Kan grubu: 0+
Yeni aracınız hayırlı olsun. Mivec motor alt devirlerde cansızdır. Hele rampa çıkıyorsanız ve yolcunuz da çoksa bir de vites değişim göstergelerine riayet edeyim derseniz dövünür durursunuz. 1.6 mivec motorun motor devir/tork/beygir gücü grafiğini incelemenizi öneririm. Benzinli Asx en iyi torkunu 4000 d/dk' da verir. Bu demektir ki; yokuşları düşük devirde çıkmaya çalışırsanız motor yeterli gücü üretemeyip yığılır ve sizden vites küçültmenizi ister. Ayrıyeten ilk 1000-1500 km' de aracı çok zorlamamanızı öneririm. Kullanım kitapçığında bu km' lerin düşük devirlerde ve sık sık vites değiştirerek geçilmesi gerektiğine dair bir ibare okuduğumu anımsıyorum. 1500 km' yi geçtikten sonra motoru daha devirli kullanmaya gayret edin, araç üst devirlerde çok daha canlı ve atik oluyor. Anlık yakıt tüketimi göstergesinden de takip ederseniz ivmelenmeyi kesip sabit hızla gitmeye başlayınca devir yüksek bile olsa yakıt tüketimi akıllı rakamlara geriliyor. Son olarak oldukça hassas bir gaz pedalı var, bunu aracı kullanmaya devam ettikçe siz de göreceksiniz. Kazasız sürüşler.

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 03 Eyl 2015 20:10 
Kullanıcı avatarı

İsim: bugra
Araç: asx 2015 invt
Meslek: smmm
Cevap yazan herkese teşekkür ederim. Sizden o linki bekliyorum.(Yeni asx kullanıcıları için yazdıklarınızı)

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 03 Eyl 2015 20:48 
Kullanıcı avatarı

İsim: akif
Araç: ASX INVITE 2013
Meslek: TEKNİK ÖĞRETMEN
Kan grubu: 0rh+
[url][/url]Buğra bey öncelikle hayırlı olsun
Arkadaşların da söylediği gibi rodaj durumundan dolayi ilk başlarda aracı fazla zorlamayın
Gerçi zaten 1000km katetmissisiniz ama bin km daha temkinli olmakta fayda var.
Sonra mümkün oldukça bin km kadar aracı düşük vites yüksek devirli kullanmaya çalışın ki motor kendine gelsin.
Gelelim yokuşlarda çekiş olayına. Daha önce kullandığınız araç dizel ise benzinli araca alışmak biraz zor olabilir. Çünkü dizel araçlar max güçleri ni 2500-3000 devirlerde verirler asx ise maksimum gücünü 117hp 6000 devirde 154luk torku ise 4000 devirde verir. Bu nedenle yokuslarda uygun vites ve devirde araci surmek elzemdir. Ve yine yokuşlarda belli bir devirle girmek ve bu deviri korumak esastır. Bunuda uygun viteste sağlayabilirsiniz. Arac devrini almaz ise Gerekirse 2 . vitese hatta 1. Vitese dahi düşmek gerekebilir. Bundada can sıkılacak bir durum bence yok. Otomatik vites olsaydı bu vites angaryasi olmayacaktı. :)
Uzun lafın kısası yokuşlarda uygun viteste uygun deviri yakalamak gerekir.
Ben yokuşu bol keciorende yaşayan birisi olarak söylüyorum kesinlikle asx in çekiş olayı çok iyi . hatta yakınlarda antalya çıralı adrasan kas- elmalı yollarında asx i surdum o yokuşlu yollara asx keçi gibi tırmanıyor . benim diyen dizelle re toz yutturdum . asx e bir kez daha hayran oldum. Asx ile o yokuşlu yollarda bile 3.vitesle 110-120 km/saat hızlar yaptım.
O yüzden hiç üzülmeyin asx yollara siz de asx e alışın inanın başka araç sürmek istemiyeceksiniz.
Allah kaza ve bela vermesin güle güle kullanın

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 03 Eyl 2015 22:12 
Kullanıcı avatarı

İsim: akif
Araç: ASX INVITE 2013
Meslek: TEKNİK ÖĞRETMEN
Kan grubu: 0rh+
viewtopic.php?f=42&t=9679
Birde burada genişçe yazmışim

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 03 Eyl 2015 22:15 
Kullanıcı avatarı

İsim: twins
Araç: 2015 asx intense
Meslek: eğitim
ben bi örnekle nasıl yokuşlarda problem yaşamadığımı anlatayım; hızı sabitlediniz 5. viteste 2500d/d civarı 100 km/h ile gidiyorsunuz. bir rampaya denk geldiniz. bakdınız araç veya siz gazı artırdığınız halde hızınız ve devriniz düşme eğilimi gösteriyor araç bayılmaya başlıyor hemen vitesi 3 e atın deviri 3500-4000 d/d a çıkarın bakın o yokuşta gitmeyen asx nasıl fırlıyor ve hızlanmak istiyor. ben aracı aldığımıdan beri yokuşlarda hiç 3. vitesin altına düşmedim. kendimce artık şunu söylüyorum bu aracın yokuş vitesi 3. tabi asıl espiri deviri 3000d/d nın üzerinde tutmak ve 4000d/d civarında kullanmak. yukarıdaki cevaplarda bir arkadaşın söylediği gibi motorun devir/tork karakteristiğini anlamak çok önemli.sorumuz şu bu motor maksimum torku hangi devirde bize veriyor? cevap yine arkadaşın belirttiği gibi tork hız eğrisine baktığımızda: 4000 devir. özellikle 3. viteste 3000 devirin üzerinde mivec motorun o rally sesiyle birlikte aracın hızlanma isteğini hissetiğiniz zaman yolda yokuşların gelmesini bekliyorsunuz en azından ben bekliyorum diyim. inş faydalı olmuştur.

Şunu söylemeyi unuttum ilk 1000km ne kadar bu dediklerimi yapmaz ve aracı zorlamazsanız o kadar iyi olur.

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 04 Eyl 2015 11:20 
Kullanıcı avatarı

İsim: Gültekin Altan
Araç: ASX
Meslek: SMMM
Kan grubu: A+
Yaklaşık 5 senedir kullanıyorum Asx imi Acıpayam Denizli arası haftada 1-2 git gel yapıyorum. Giderken 900 m.den 1250 m.ye çıkıp 350 m.ye iniyorum. Dönerken tam tersi. Şunu öğrendim, yokuşta 3000 devrin altında gittikçe hem güç hem hız kaybediyorum. Eğer vites küçültmede geç kalırsam toparlayıp 4000 devri bulmam zamam alıyor. Yokuşun eğimine ve boyuna göre 100km/h ten aşağı düşmeden 4.vitese alıyorum. Belirli bir süre hızımı koruyorum. 70km/h den düşmeden 3.vitese alıyorum. O zaman hızımı istediğim gibi ayarlayabiliyorum. İstersem 100-120 km/h hızla tırmanıyorum. Hatta geçen bayram muğla kale arasında dik bir yokuşta iki dizel bmw ile kapıştım 150km/h ten sonra onlar kesildi ben devam ettim. Yani zamanında vites küçültüp duruma göre gazlarsanız dizel falan hikaye oluyor yokuşta.

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 04 Eyl 2015 11:55 
Kullanıcı avatarı

İsim: kadrettin yuksel
Araç: asx2013
Meslek: arşivist- Tarihçi
Kan grubu: Arh+
Bu aslında tümüyle araca alışma ile ilgili bir konu...! yokuşlarda vites göstergesi sizi yanıltabilir. Hemen hemen her gün Çayyolundan İncek yokuşu üzerinden Konya yolu tarafına giderim. Yol (bilen bilir..), uzun ve neredeyse tamamı dik yokuş. İlk ışıklara gelirken vitesi 3'e alır, öyle devam ederim. Hız kaybı olmadan keçi gibi çıkar. Bazen, vites 4 te ise, yolun ortalarında vites düşürmek gerekir ama sonuçta yine üzmeden düze çıkar.

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 04 Eyl 2015 12:28 
Kullanıcı avatarı

İsim: Erdem
Araç: Asx intense 2014
Kan grubu: 0+
Özetle; rampaları en az 3-4 bin rpm (d/dk) da çıkmaya özen gösteriyoruz.

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 06 Eyl 2015 12:29 
Moderatör
Kullanıcı avatarı

İsim: Korhan
Araç: 2010 Peugeot 5008
Meslek: Kamu Personeli
Buğra Bey, ASX'iniz hayırlı olsun. Güle güle kullanın. Vites artırma uyarısını çok dikkate almayın. Ben genelde 2300-2500 devir aralığında vites yükseltiyorum. Yokuşlarda bazen 3000 devire yaklaşıyor bu aralık. Aracınızı tanıdıkça hayran olacaksınız. MIVEC motor, düşük devirde yakıt ekonomisi, yüksek devirde ise performans sunan bir motordur. Ben bazen 100 mt rakımdaki şehir merkezinden 1400 mt rakımdaki yaylaya çıkıyorum, üstelikte lpg'de. Hiç çekiş sorunu yaşamadım. Sizde aracı tanıdıkça ve devri ayarladıkça sorun yaşamadığınızı göreceksiniz.

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 07 Eyl 2015 16:18 
Kullanıcı avatarı

İsim: Fatih
Araç: ASX 1.6 invite
Meslek: Tasarım
ASX i ilk kullandığımda ben de bu yokuş olayına takılmıştım, sonra anladımki 3. viteste ASX arap atı moduna geçiyor. dizel araçtan geçtiğim için aynı viteste kalmaya alışmıştım. şu an yokuşlarda sollama bile yapıyorum.Sizin önceki aracınız dizel miydi?

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 08 Eyl 2015 13:18 
Kullanıcı avatarı

İsim: Seçkin
Araç: 2014 ASX Invite
Selamlar,
ASX Mivec motora sahip bir araçtır. Siz ne kadar isterseniz o kadar güç verir ve bunu yaparken de yakıtı optimize eder.
Mersin-Adana otobanda 120km/h sabit hızda 6lt/100km yaktı. Ve gaza dokununca hiç zorlanmadan 160km/h'e çıktı.

Düşük devirlerde Mivec çalışma prensibi gereği ekonomiyi ön planda tutuyor ancak;
arabanın km sayacının 3500d/d'dan sonra hızlı tırmandığını göreceksiniz. Yüksek devirlere tırmandıkça araba gücünü arttırıyor. bu noktada tüketim artıyor ancak devri, yüksek devirde sabitlediğinizde de yine Mivec gereği tüketimi optimize ediyor ancak güçten ödün vermiyor.

Aynı durum yokuşlar için de geçerli. Yüksek devirlerde yokuş çıkar ve devri sabitlerseniz aracınızın gerçek gücünü görürsünüz.

Arabayı tanıdıkça alışacak ve zevk alacaksınız.

Başa Dön
Eskiden itibaren mesajları göster:  Sırala  
Yeni başlık gönder Başlığa cevap ver  [ 12 mesaj ] 

Tüm zamanlar UTC + 3 saat

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 3 misafir

Bu foruma yeni başlıklar gönderemezsiniz
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı düzenleyemezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz

Aranacak:
Geçiş yap: