Zaman: 06 Haz 2026 02:24

Tüm zamanlar UTC + 3 saat

Yeni başlık gönder Başlığa cevap ver  [ 12 mesaj ] 
Yazar Mesaj
 Mesaj Başlığı: Yağ eksiltme ve bor katkısı
MesajGönderilme zamanı: 09 Eyl 2015 22:42 
Kullanıcı avatarı

İsim: mehmet
Araç: 2008 lancer 1.5 invite A/T
Meslek: serbest
Kan grubu: 0Rh+
Merabalar arkadaşlar . Bu gün aracımın motor yağını kontrol ettim . Motor yağını (castrol 10 40 ) değiştireli henüz 5500 km olmuşken yağ seviyesi diplere inmişti. Yani çubuğun altında yarım santimden de az yağ gösteriyordu. Bu diğer yağ değişiminde de olmuştu . Fakat bir önceki bakımda ustanın işgüzarlığıyla koyulan elf yağ kaynaklı diyedir deyip geçiştirmiştim. Sonra servislerden doğru yağın hangisi olduğunu sorup öyle almıştım motor yağını. İnternetten biraz araştırma yaptım bu sorunun ne olduğuna dair, çok canım sıkıldı. Tıkır tıkır çalıştığını düşündüğüm aracımın motorunun her an sıkıntı çıkaracağını falan yazanlar var. Olayı sübaplardan tutun da conta yakmaya kadar götürmüş bir çok kişi. Bulunduğum yerde servis olmadığı için genel bakımlarını yaptırdığım ustaya gittim hemen. O da bu duruma şaşırdı ve baya bir aracın başında düşündü. O da internetteki yorumlara benzer bir kaç şey söyledi. Araca 1 lt yağ ekleyip bor power diye bir karışımı koydu ve bir süre böyle kullan tekrar yağ seviyesini kontrol et öyle bakalım dedi. O yakıtla 1 lt yağ koyuldu. Ordan çıkıp lpg ayarını yaptırmak için lpg ustasına gittim. aracın lpg si atiker marka bu arada. Geçen ay İstanbuldayken lpg bakım sesi ötmüştü. Ben de filtresini değiştirtip kontrollerini yaptırdım. Bu gün lpg ustası , İstanbuldaki usta için gaz ayarını kısmış yapamamış dedi ve kendi bir ayar yaptı. Farkındayım baya uzun oldu yazıklarım kusura bakmayın. Benim 4 tane sorum olacak.
1. Yağ eksiltme sebebi ne olabilir ?
2.Servislerde motor açılmadan sorun görülebilir mi ?
3 Bor power motora zarar verir mi ?
4.Sorunun kaynağı lpg midir ?
Herkese hayırlı günler diliyorum.

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 09 Eyl 2015 23:06 
Kullanıcı avatarı

İsim: sabri
Araç: 2014 attrage 1.2 cvt
Meslek: öğretmen
Kan grubu: b+
Geçmis olsun.Yag değişmeden bor koymak çok tehlikeli diye biliyorum.

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 10 Eyl 2015 00:55 
Kullanıcı avatarı

Katkı maddesini satan adam eskiden yağ değişiminde ekliyorduk katkıyı şimdi her zaman ekleyebiliyoruz dedi. Geliştirmiş kendini firma. Ama sizin bu söylediğinizden sonra kafam iyice duman oldu... Motordan hele de Lancer motorundan iyi anlayan bir usta arkadaşımız varsa lütfen bilgilendirsin veya yönlendirsin ..

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 10 Eyl 2015 02:50 
Kullanıcı avatarı

İsim: Gökberk
Araç: Proton Wira - Mitsubishi ASX
Meslek: Öğrenci
Kan grubu: AB+
Bence evham yapmışsınız. Bir dahaki yağ değişiminde çıkan yağı ölçtürün kaç litre kalmış görün ona göre düşünürsünüz.
Çubuğun alt seviyesindeyse 3 litre yağ olabilir içinde ki 10 bin ya da 15 bin km'de 1 litre yağ eksiltmesi gayet normal.
Aracınız 5000 km'de tüm yağı tükettiyse ya da içinde 1 litre kadar kaldıysa yeni segman takımı ile normale döner.
Aracınız kaç bin km'de onu da bilmek lazım aslında.
Ve bence üreticinin önerdiği değerlerde, özelliklerde yağ kullanmak gerek. Onun dışında herhangi bir katkı koyulmamalı yağa.
O zaman koyduğunuz yağın herhangi bir özelliği de kalmaz.
5w-30 kullanıyorsanız 5w-40 a geçiş yapabilirsiniz yağda.

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 10 Eyl 2015 22:01 
Kullanıcı avatarı

İsim: rıza
Araç: sundurlu
Meslek: Fotoğrafçı
Merhaba,
Felaket tellallığı yapmak istemem ama sizin motora biraz para sıkışmış görünüyor. Umarım yanılıyorumdur.
Yapacağınız şey öncelikle motorun sağına soluna altına bakmak. Eğer bir yerden yağ kaçırıyorsa güzel haber. Çünkü karter yada bir yerin keçesinde sorun vardır. Ucuza değiştirebilirsiniz. Dediğim yerlerde yağ yoksa bir ustanın egzoz dumanına bakması. Eğer mavi duman atıyorsa sizin eksilen yağlar bir yerlerden motora giriyor ve içeride yanıyor demektir. Bu durumda yapacağınız:
1) Umursamamak ( Ama bagajda mutlaka yağ olacak. Her 500-1000km yağı kontrol edip eksilmişse ekleyeceksiniz.) Taki eksilme aşırı seviyelere ulaşana kadar.
2) Sağlam ve güvenilir bir usta bulup motoru açtırmak. Duruma göre motoru rektefe ettirmek. Bu şansa kalmış belki sadece subaplarda sorun vardır ya da sekmanlardan kaçırıyordur. Duruma göre usta sıkışan parayı çıkaracaktır.

Ben katkıları dandik kanallarda bitkisel ilaç satanlara benzetiyorum. İşte 69tlye x otu kanseri önlüyor falan filan. Benim arabamda yağ eksiltiyordu. Koydum ve bir faydası olmadı. Yağ katkıları bitkisel ilaçlar gibi umut sömürüsü. Koskoca castrol (Bu işin araştırması için milyarlarca dolar harcıyordur.) yağ bidonun üzerine hiç bir katkı maddesi kullanmayınız. diye yazıyorsa bir bildiği vardır.

Motoru açtırmadan içine parmak kamerayla bakan yerler var. Ama fuzuli para harcayacaksınız bence. Çünkü eğer egzostan mavi duman geliyorsa oda şuradan kaçırıyor yaptırmanız gerecektir deyip sizden para alacaktır.
2005 lancerım var. Sizinkiyle aynı sorunları yaşadım en sonunda geçen yaz usta motordan 1600tl çıkardı :) Umarım sizinki daha basit bir sorundur.

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 11 Eyl 2015 21:15 
Kullanıcı avatarı

Verdiğiniz cevaplardan ötürü teşekkür ederim 4g92p , Charger VE Mesut Taşdemir. Charger mesajın dost acı söyler cinsinden olmuş . Belli bir süre bekleyip yağ seviyesini kontrol edeceğim. Eksilmeye devam ederse çaresiz son ihtimali değerlendireceğim. Katkı maddeleri konusunda ben de çok sıcak bakmayan bir insanım . Sırf ustama güvendiğimden eklemiş bulundum. Usta sabah ilk çalıştırdığında eksozdan beyaz duman çıkıyor mu bir bak demişti. İki gündür inceliyorum hiç bir renkte duman çıkmıyor. Geçenlerde gaza geç tepki verdiğine dair bir başlık atmıştım. Gaz ayarını yaptırdıktan sonra o sorun ortadan kalktı. Benim aklıma takılan ise sorunlu bir motorun belirtisi nedir? Nasıl anlaşılır sorunlu olduğu ? Bakıyorum tıkır tıkır çalışıyor, performansı gayet güzel. Ekzozdan duman falan da çıkmadı. Acaba ben mi olayı büyüttüm diye düşünüyorum? Yoksa hakkaten yağ eksiltmesi kesin göstergesi midir motorun sorunlu olduğunun ?

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 11 Eyl 2015 21:38 
Kullanıcı avatarı

İsim: Hakkı Feyyaz HARŞIT
Araç: Lancer 2007
Meslek: Gendarma
Kan grubu: B -
lpg yanma ısısı benzinden yüksektir ve her motor biraz yağ yakar 4 lt yağ koyup 10000 km sonra 4 lt alamazsın asla bende yaklaşık 4 bin km önce segman değiştirdim yağ eksiltme hissiyatlı derecede kesildi ve yağ rengi artık normal şimdi test aşamasına gelelim
1 ilk çalıştırmada rölanti dahil yoğun duman geliyor motor ısınınca kesiyor sa sübap lastikleri
2 durduğun yerde gaza yüklendiğinde mavimsi duman yağ cubuğundaki yağın rengi siyah ve yağ yanığı kokusu varsa segman
3beyazımsı duman ve su eksiltmen de varsa conta arızan var demektir bunların biride olabilir 3 ü aynı andada olabilir en kötü durumda total maliyet 2000tl civarı olur sonrasıda bal gibi olur motorun katkı asla koyma yataklara zarar verir bunların hepsi tecrübe ile sabit olup son önerim mobil 1 extenced life 150 bin km diye bir yağ var 10w 60 cinsi forumlarda araştırmanı tavsiye ederim

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 14 Eyl 2015 13:30 
Kullanıcı avatarı

İsim: mustafa sarı
Araç: mitsubishi lancer
Meslek: bankacı
Kan grubu: 0-
Merhabalar,
Bendede 2005 model lancer var bujilerin ordan yağ kaçırmakta fakat sabah çalıştırdığımda egzosta mavi duman yok fakat kesik kesik ses gelmekte yağ değişiminde 1,5 lt filan eksik dedi usta,sizce keçeden bu kadar yağ kaçırırmı yoksa motordamı bi sıkıntı vardır

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 14 Eyl 2015 22:37 
Kullanıcı avatarı

İsim: Hakkı Feyyaz HARŞIT
Araç: Lancer 2007
Meslek: Gendarma
Kan grubu: B -
tafu88 yazdı:
Merhabalar,
Bendede 2005 model lancer var bujilerin ordan yağ kaçırmakta fakat sabah çalıştırdığımda egzosta mavi duman yok fakat kesik kesik ses gelmekte yağ değişiminde 1,5 lt filan eksik dedi usta,sizce keçeden bu kadar yağ kaçırırmı yoksa motordamı bi sıkıntı vardır

muhtemelen buji contaları yıpranmıştır km önemli faktör segman olabilir 1,5lt yağ yakmada,bir önceki bakımda eksikte konmuş olabilir bir miktar tabii takım conta ve segman muhtemelen kurtarır

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 15 Eyl 2015 00:05 
Kullanıcı avatarı

lancerevo28 teşekkür ederim verdiğin cevap için. lpg kaynaklı eksiltme olduğundan iyiden iyiye şüphe etmeye başladım bir kaç gündür .Çünkü aracı çalıştırdığımda aracın egzozundan duman çıkmıyor desem yeridir. Usta da söylemişti sabah ilk çalıştırdığında egzoz dumanına bak demişti. yaklaşık 5 gündür ilk çalıştırdığımda bakıyorum herhangi bir renkte duman çıkmıyor. yağın rengi sarı siyah arası bir renk 6000 km de şu an.su eksiltme yok araçta . sadece egzozunda bir kaç damla su oluyor çoğunlukla. Kuzumun başına ne geldi de yağ eksiltti bilmiyorum ama umarım motoru iyi durumdadır.

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 15 Eyl 2015 09:30 
Kullanıcı avatarı

İsim: mustafa sarı
Araç: mitsubishi lancer
Meslek: bankacı
Kan grubu: 0-
lancerevo28 yazdı:
tafu88 yazdı:
Merhabalar,

muhtemelen buji contaları yıpranmıştır km önemli faktör segman olabilir 1,5lt yağ yakmada,bir önceki bakımda eksikte konmuş olabilir bir miktar tabii takım conta ve segman muhtemelen kurtarır

Bakalım bugün usta tekrardan bakıcak cevap için teşekkürler kolay gelsin

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 16 Eyl 2015 14:54 
Kullanıcı avatarı

İsim: Erhan
Araç: 1.8 CVT
Meslek: Mühendis
mesut taşdemir yazdı:
Bor katkısı denilen sözde yararlı maddelerin hiç bir yararı yoktur aksine zararlıdır!!! İçinde ucuz kalitede yağ vardır. Lütfen bu tür katkılardan uzak durun! Üretici gerçekten faydalı bir şey olsa idi kesinlikle ekleyin diye yazardı.

Zamanın birinde 90 model flash ım vardı,yağ eksiltmeye bor koyduktan sonra yağ filtresinde sıkıntı yapmıştı. Nanoteknoloji filan,bunlar boş işler.

Başa Dön
Eskiden itibaren mesajları göster:  Sırala  
Yeni başlık gönder Başlığa cevap ver  [ 12 mesaj ] 

Tüm zamanlar UTC + 3 saat

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 2 misafir

Bu foruma yeni başlıklar gönderemezsiniz
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı düzenleyemezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz

Aranacak:
Geçiş yap: